Glavna turistička atrakcija Norveške, jeste njena božanstvena priroda…

Ova prelepa zemlja prostire se do samog severa evropskog kontinenta. 61,1 % teritorije čine planine, 4,8 % čine jezera i reke, 1,4 večni sneg i led i 21,3 % teritorije je pod šumama. Obala Norveške je izbrazdana uskim morskim zalivima koji se zovu fjordovi. Oni čine prirodne luke zaštićene od nevremena. Iako na krajnjem severu, primorska Norveška ima prilično blagu klimu zahvaljujući Golfskoj struji. Od 4,3 miliona stanovnika, 50 % živi u gradovima…

Fjordovi, koji se prostiru duž obale, kao i planine i šume, Norveškoj daju neponovljiv kolorit. Putovanja po fjordovima sa vodopadima i malenim ribarskim selima nešto je najlepše što se može doživeti u Norveškoj. Hiljade nezagađenih reka i jezera daje izvanredne mogućnosti za ribolov i užitak u najdivljijim predelima Evrope.

Glavni grad Norveške je Oslo. Oslo je moderna norveška prestonica u kojoj živi oko 1 milion stanovnika. Predstavlja kulturni i politički centar Norveške i jedan od najlepših gradova severne Evrope. Grad su osnovali Vikinzi u 9. veku, a svoj razvoj doživljava tek u 18. veku. Nalazi se u istoimenom fjordu dugom više od 100 km, koji se završava u zalivu Skagerak u Baltičkom moru. Frekventnim feribotskim linijama grad je odlično povezan sa Danskom.

Tokom boravka u ovom sjajnom gradu treba videti: zamak i tvrđavu Akeršus, Norveški nacionalni muzej, Gradsku kuću u kojoj se vrši dodela Nobelove nagrade, Kraljevsku palatu u kojoj se nalazi rezidencija norveške kraljevske porodice, Katedralu, park Vigeland, Muzej vikinških brodova… (LuxLife)