Šetnja kroz poznato bugarsko letovalište pruža jedinstven osećaj. I novi i stari deo grada “žive” tokom cele godine…

Nesebar, poznato bugarsko letovalište kod luke Burgas, smešten na malom poluostrvu, tri kilometra od Sunčevog Brega, jedinstven je grad-muzej, pod zaštitom Uneska. Godinama je omiljena destinacija turista iz Rusije, Nemačke i Bugarske, zahvaljujući toplom južnom vetru, čistom nebu, plavom i toplom moru, ali i remek-delima srednjovekovne crkvene arhitekture.

Kroz Bugarsku teritoriju prošli su mnogi osvajači, a strateški dobar položaj Nesebara, učinio ga je metom Tračana, Grka, Rimljana… U gradu sa preko 30 crkava možete videti uske, kamenom popločane ulice, stare vile, drvene kuće, pa i ostatke očuvanih vizantijskih crkava. Procvat ovog malenog gradića počinje 1983. godine, kada je stavljen pod zaštitu kao svetska kulturna baština. Sa oko 350 kuća, mnoštvom restorana i kafića, velikom “Sunčanom plažom”, Nesebar je zaista mesto koje treba videti.

Šetnja kroz Nesebar pruža jedinstven osećaj, jer za samo nekoliko sati možete “prošetati” kroz antički Akropolj, rimski teatar, zidine bugarskih utvrđenja, ali i kroz “obična” dvorišta autohtonih stanovnika kojih ima jedva hiljadu. Većina se bavi ribarstvom, pletenjem, proizvodnjom kožne garderobe, ali i izradom drvenih suvenira. Možete kupiti sušenu ribu i vino, heklane stolnjake i salvete, bugarske mirise od ruža, razne vrste sireva, od kojih je najbolji kozji, stare antikvarne uspomene, ali i grčke mačeve, turske jatagane, bugarske šapke i ruske petokrake.

Ne treba propustiti posetu Staroj Mitropoliji iz 9. i Novoj Mitropolija iz 11. veka, bazilici bez transepta, Crkvi Svete Device Marije iz 10. veka, hramovima Svete Teodore, Svete Paraskeve, Svetog Mihaila i Gavrila i Svetog Jovana Aliturgetosa. Ovi hramovi i Etnografski muzej čuvaju priče o teškom, usamljeničkom životu Nesebara, koji je vekovima bio na udaru različitih civilizacija.

U srednjovekovnom preporodu izgrađene su drvene kuće u slovenskom stilu, sa velikim vratima i tremovima, u kojima su živeli monasi, sveštenici i vernici. Kako je Bugarska 2007. postala član EU, prošla je kroz tranziciju i sve više napreduje. Prilikom svake nove posete Nesebaru, možete da osetite kako se menja, ali zadržava stari “šmek” i vekovnu baštinu.

Na ulicama Nesebara mogu se kupiti divne uljane slike mora, starih kuća i crkava, suveniri, “podsetnici” na stara vremena, ali i druga roba široke potrošnje i najrazličitiji falsifikati poznatih svetskih robnih marki.

Urbani deo grada “preselio” se na obalu, gde se tik uz more mogu videti zgrade iz socijalističkog perioda, ukrašene malim parkovima. I novi i stari deo grada “žive” tokom cele godine, ne samo leti, povezani šetalištem i morskom obalom, na kojim drvena vetrenjača označava ulaz u antički Nesebar.

Na plaži dugoj osam kilometara poslednjih decenija nikla su još dva naselja – Sani bič i Sveti Vlas. To su, zapravo, ogromni moderni hotelski kompleksi sa bazenima, radnjama, buticima, kafićima i restoranima. Na teritoriji opštine Nesebar, od grada Burgasa do pola puta za Varnu, na dužini od 50 kolometara, ima preko 600 hotela i više od 180 restorana i čak 22 plaže. Za ljubitelje lova osunčana brda oko Nesebara su pravi raj, a atrakcije kao što su akvapark, duge peščane plaže, mnogobrojni kafići i barovi privlače preko dva milion turista godišnje.

Hrana je odlična, sirevi i vina izuzetna, cene niske i pristupačne. Još jedan razlog da posetite ovaj “biser” Crnog mora.

Crno more u Bugarskoj nije crno i nije valovito kao što se priča. Tamno je zbog toga što je dno puno morskih trava, toplo i čisto, ali mu je jedina “mana” što nije slano. Kada dođete u Nesebar, iskoristite priliku da posetite najveću bugarsku industrijsku luku Burgas, udaljenu 30-ak kilometara, koja ima divne restorane i široku trgovačku ulicu, ali i grad Varnu, udaljen 89 km, koji je poznat kao kulturni centar, ali i po najlepšoj bugarskoj plaži “Zlatni pjasci”. (Novosti)