Početak jeseni odličan za upoznavanje s novim mestima zbog niza tradicionalnih festivala koji se održavaju širom sveta…

Za turiste koji u sezoni letnjeg odmaranja nisu zadovoljili svoju strast za putovanjima, početak jeseni odlično je vreme za upoznavanje s novim mestima zbog niza tradicionalnih festivala koji se održavaju širom sveta. Te manifestacije su živi muzeji drevnih tradicija i kulture koji čuvaju lokalne posebnosti u globalizovanom svetu. Zato su za turiste savršena prilika za istinsko upoznavanje sa zemljom ili gradom u koji su došli.

„Kraljice“
Švajcarska regija Vale poznata je po svojim ski-stazama, ali i po mnogo čudnijem „sportu“ koji se ovde održava svakog proleća i jeseni. Krave erdinger, male ali agresivne „zveri“, međusobno se naguravaju kako bi se odlučilo koja će postati kraljica stada. Iako se ritual odvija vekovima, švajcarski farmeri organizuju ove „borbe“ kao turističku atrakciju od dvadesetih godina prošlog veka, i to svakog 30. septembra.

Urme
Na kraju berbe urmi u Gadamesu, Libijci odlaze u stari deo grada koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine kako bi jeli urme i slavili. Stanovnici modernog grada vraćaju se u svoje stare roditeljske kuće, često nenaseljene već tridesetak godina, otvarajući njihova vrata pesmi, plesu i javnoj zabavi za sve posetioce. Senoviti stari grad poseban je i zbog mreže natkrivenih prolaza koji pružaju utočište od saharskog sunca. Ova fešta održava se sredinom oktobra i traje tri dana.

Vegetarijanci
Tajlandsko najveće ostrvo Puket, nazvano „biser juga“, izgleda spektakularno tokom vegetarijanskog festivala koji slavi kineska zajednica. Događaj označava početak meseca taoističkog velikog posta, kada pobožni taoisti izbegavaju da jedu meso i sve mesne prerađevine. Festival počinje procesijom i kulturnim događanjima u pet kineskih hramova. Najvažnija lokacija je hram Jui Tui, moderni aneks najstarijeg kineskog hrama u Puketu. Fešta počinje 15. a završava se 23. oktobra.

Provodadžisanje
Sa oko hiljadu keltskih stanovnika, gradić Lisdunvarna, ili skraćeno Lisdun, čuven je po banjama i tradiciji spajanja parova (u lokalnom žargonu „basadiri“). Budući da lokalne Kupidone, koji umesto ljubavne strelice u rukama drže pintu Ginisa, bije glas da mogu da pomognu u pronalasku partnera, ovo mesto je u vreme festivala puno samaca koji tragaju za ljubavlju. Uz tradicionalne irske zabavne sadržaje, poput amaterske trke konja, na festivalu se održavaju i moderni oblici spajanja parova kao što su tzv. spid-dejting vikendi. Ovaj čudni festival traje od poslednje nedelje avgusta pa sve do prve nedelje oktobra.

Trke pataka
Živopisna trka pataka nije nimalo nalik opasnoj španskoj trci bikova. Zapravo, takmičarke u trci između dva mosta uopšte nisu prave patke već žute gumene igračke koje se, inače, uglavnom nalaze u kupatilima. U ovoj jedinstvenoj trci koja se održava na reci Nekar „učestvuje“ više od 7.000 gumenih igračkica, a vlasnik pobednice osvaja turistički vaučer vredan 1.000 evra. Tu je i niz utešnih nagrada za ostale učesnike. Trka gumenih patkica tradicionalno se održava 6. oktobra. (Novosti)