Atelje “Zundel Cristea” (AZC) predstavio je nedavno svoj novi projekat – neobičan most na Seni koji oživljava najlepše uspomene iz detinjstva.

Reč je o projektu osmišljenom za nagradni konkurs “Bridge in Paris” koji raspisuje “Arch Triumph”. Cilj konkursa je da obuhvati neobične, funkcionalne ideje koje iskaču izu klišea i asociraju na igru i detinjstvo.

Tako je tim arhitekata AZC-a osmislio ovaj neobični most koji bi trebalo da bude smešten ispod Ajfelove kule. Most se sastoji od tri prstena na naduvavanje između kojih su razapete trampoline. Zainteresovani prolaznici mogli bi tako da uživaju u skokovima nalik onima iz detinjstva, punim smeha i zabave.

Ceo projekat koji podeća na džinovsko dečje igralište u potpunosti je bezbedan, uz nekoliko nivoa bezbednosnih struktura, sa zaštitnim membranama visokim desetine metara. Osim potpornih stubova na obalama Sene, tri prstena koja čine most međusobno su povezana samopodržavajućim sistemom.

Međutim, realizacija ovog projekta sasvim je neizvesna. Naime, pobedniku na konkursu “Bridge in Paris” realizacija nije obezbeđena, već slede detaljni pregovori sa gradskim čelnicima, s obzirom na to da bi bilo koji od priloženih projekata značajno izmenio lice grada. (B92)