Englez Džordž Stivenson stvorio je 1829. prvu parnu lokomotivu, čime je rođena putnička železnica. 183 godine kasnije životi ljudi odvijaju se munjevitom brzinom – od Majamija do Seula možemo da stignemo za 15 sati. Ali kad je reč o luksuznom putovanju vozom nije poenta da se stigne najbržom rutom od jednog do drugog mesta. Poenta je da se udobno smestite i upijate iskustvo, stanicu po stanicu.

T. S. Eliot je jednom rekao, „Važno je putovanje a ne odredište”. Nakon ovih deset luksuznih putovanja vozom mislimo da ćete se i vi složiti.

Al Andalus, Andaluzija, Španija
Ovo putovanje od 1300 km u Al Andalusu kroz rodni kraj Pabla Pikasa i Federika Garsija Lorke prepun je romantike. Voz prolazi kroz neke od najlepših srednjovekovnih gradova južne Španije – Sevilju, Kordobu, Granadu, Rondu i Kadiz. Žestoke verske borbe doprinele su današnjem kulturnom kaleidoskopu protkanom mavarskim i katoličkim uticajem. Najbolje od svega, putovanje od divne palate Alhambre u Granadi do trgova oivičenih palmama i širokih ulica Hereza u originalnoj kompoziciji iz 1929. daje osećaj glamura starog sveta.

Eastern & Oriental Express, Singapur-Bangkok
Luksuz je drugo ime za Eastern & Oriental Express. Putovanje od sedam dana i šest noći prolazi kroz malezijske Kameronske visoravni, pored Bukit Meraha (gde se nalazi jedno od tamošnjih najvećih slatkovodnih jezera) uz mogućnost da zastanete i okusite čaj i jagode koje se uzgajaju u brdima. Gosti imaju pogled i na reku Kvaj dok prelaze istorijski vijadukt Tam Kase u planinama.

Flåmsbana, Flom-Mirdal, Norveška
Kada se otvorila Bergenska železnička linija 1909, mesto Flom postalo je glavna stanica za putnike koji iz prve ruke žele da iskuse fjordove, planine i vodopade Norveške. Danas Flomska železnica nudi spektakularni dvočasovni pogled na planinske padine sa snežnim vrhovima i strovalije koje čine veličanstveni pejzaž ove skandinavske zemlje. Voz prolazi pored najdubljeg fjorda na svetu pa onda ide uz planinu, kraj reka koje seku uvale, vodopada koji se obrušavaju sa litica, pored drvene crkvice iz 1667. ugneždene među planinama.

The Ghan, Adelejd-Darvin, Australija
The Ghan (skraćeno od The Afghan Express) nazvan je tako po avganistanskim vodičima kamila koji su pre više od jednog veka izgradili prugu ka središtu Australije. Danas se voz kreće kroz krajolik mnogo većom brzinom (do 112 km/h) ali zapanjujući pogled je isti kao nekad. Uživaćete u prirodnim lepotama Australije sa crvenim stenama i svetlo plavim nebom koje potom prelaze u tropsku floru kod Katarinine klisure gde gosti mogu da prošetaju do aboridžinskih petroglifa i Nacionalnog parka Nitmiluk pre nego što stignu do Darvina. Vožnja traje tri dana i dve noći.

Golden Eagle Trans-Siberian Express, Moskva-Vladivostok, Rusija
Putnici koji se ukrcaju na „Zlatnog orla” na ovu dvonedeljnu ekspediciju proći će pravu avanturu: 9.655 km, osam vremenskih zona i četvrtinu zemljine kugle. Ali uz luksuzne pogondosti kao što su šampanjac dobrodošlice, zagrejani podovi i batler na usluzi gosti mogu da se udobno smeste i koncentrišu na jedinstvenu rusku scenografiju – od Urala koji razdvaja Evropu i Aziju do klasične drvene arhitekture Irkutstka – dok Čajkovski tiho svira u pozadini. Ne propustite posmatranje foka na Bajkalskom jezeru.

Hiram Bingham, Kusko-Maču Pikču, Peru
Jedan od najkraćih puteva na ovoj listi – po tri i po sata u jednom pravcu – ali jedan od najmoćnijih. Po ulasku na voz „Hajram Bingam” dobićete topao peškir i branč. Posle toga pred vašim očima se smenjuju spektakulatni prizori dok voz ide u cik-cak uz poljoprivredne terase Hakihauane (drevnog grada Inka), klisuru Urubambu prekrivenu oblacima, sve dok ne stigne u Aguas Kalijentes, nešto više od kilometra udaljenog od Maču Pikčua, koji se promalja u daljini sa svojih 3.000 stepenika.

Pride of Africa, Kejptaun-Kairo
Ova 28-dnevna ekskurzija kroz Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Tanzaniju, Ugandu i Egipat nije ograničena samo na kopno (u aranžman je uključen luksuzni vazdušni safari i krstarenje jezerom), ali kruna avanture jeste ovaj voz ”Ponos Afrike”. Gosti će poneti sa sobom najšarenolikije utiske iz Afrike, od posete šimpanzama u Ugandi, preko obilaska piramida u Kairu do moćnih slapova Viktorijnih vodopada u Zimbabveu. U samom vozu putnici su smešteni u luksuzne kupee sa kožnim foteljama, posluženi najfinijim južnoafričkim vinima a svaki dobija i par naočara, za slučaj da želi da promoli glavu kroz prozor u toku vožnje. Putovanje je prava poslastica jer se organizuje svake dve godine: sledeće je planirano za januar 2014. po ceni od 6.200 dolara.

Royal Canadian Pacific, Kanadske Stenovite planine
Ovaj put je toliko kraljevski da je privukao prave monarhe – kraljica Elizabeta II je putovala ovim vozom ubrzo nakon venčanja sa vojvodom od Edinburga. Put od šest dana i pet noći počinje i završava se u Kalgariju i prolazi kroz spiralne tunele Nacionalnog parka Joho tokom koga se uz strmu prugu za 16 km popnete za 326 m. Rizično? Možda. Ali pogled na Stenovite planine koji nudi ova skoro vertikalna pruga jedan je od najspektakularnijih na svetu. Osim toga, obići ćete i smaragdne vode jezera Luiz u netaknutoj divljini Nacionalnog parka Banf.

The Royal Scotsman, Škotske visoravni
Brdovito putovanje „Kraljevskog Škota” počinje i završava se u Edinburgu. Odatle se voz kreće ka severu kroz nekadašnje kaljevstvo Fajf, ispunjeno ribarskim selima i zelenim pašnjacima, a odatle uzbrdo i nizbrdo preko neravnih vrleti škotskih Visoravni. Noću vam lokalci pripovedaju o škotskoj istoriji uz nefomalnu degustaciju viskija – nacionalnog pića. Drugi dan je ispunjen aktivnostima u šumi Rothiemurchus gde žive divlji zečevi, crveni jeleni i orao ribar. Tura se završava posetom Stratisli, jednoj od najstarijih aktivnih destilerija u Škotskoj. (B92)