Šoping i zabava privlače turiste u Milano, a zamak Sforca „praznik“ umetnosti. Nezaobilazna je poseta stadionu „San Siro“ uz prelepe trgove, živopisne restorane i radnje visoke mode.

Centar mode, biznisa, finansija, fudbala…, Milano je bučan, užurban grad. U odnosu na ostale italijanske gradove, Milano je bogat, ali ne i atraktivan centar. Ipak, ovaj kosmopolitski grad od stila vredi videti.

Pravi trenutak da se poseti upravo je – oktobar, jer je vreme i dalje lepo. Milano nije samo svetska prestonica garderobe, već i nameštaja, kućnih potrepština, ali i fudbala, s obzirom na to da u ovom gradu velelepni stadion „San Siro“ dele Milan i Inter. Zbog svega toga, naše turističke agencije organizuju putovanja u ovaj grad, tako da turisti mogu da uživaju u prelepim trgovima, živopisnim restoranima i radnjama visoke mode, ali i da u blizini Đenove posete jedan od najboljih italijanskih tržnih centara – autlet Serravalle.

– Kao modni centar, Milano je turistima privlačan za kupovinu, jer su tu Armani, Versaće, Prada, Guči, Dolče i Gabana i mnogobrojni drugi svetski poznati dizajneri – kaže Mirko Milovanović iz „Viva travela“. – Za 129 evra naši turisti mogu da vide ne samo prestonicu Lombardije, već i Đenovu i Veronu.

Sam Milano može se istraživati danima i nedeljama. Nažalost, većina turista se zadovolji fotografisanjem ispred Duoma, Milanskom skalom i gledanjem izloga u Galeriji „Vitorio Emanuele Drugi“.

Duomo se nalazi u srcu grada i, s visinom od 157 metara, predstavlja jednu od najvećih gotskih katedrala u svetu. Izgradnja je započeta u 14. veku i 500 godina kasnije je završena. Fasada je nedavno osvežena, pa sada bronzana vrata sijaju, a skulpture blistaju. Pozorište Skala nalazi se nedaleko od Duoma, a u muzej ovog hrama opere može da se uđe svakog dana, ali i da se nabave karte za „Boeme“ ili „Rigoleto“. Odmah pored Skale nalazi se luksuzni „Grand hotel“ u kojem je slavni tenor Enriko Karuzo snimio prvi zvučni zapis i gde je poslednje dane života proveo veliki kompozitor Đuzepe Verdi. Za noćenje u ovom hotelu treba izdvojiti čitavo bogatstvo, ali kafa može da se popije za dva evra.

U centru se nalazi i živopisna galerija „Vitorio Emanuele Drugi“ u kojoj turisti obično ništa ne kupuju, ali kroz nju moraju da prođu. Arhitekta Đuzepe Mengoni, koji je projektovao Galeriju, pao je 1865. godine s plafona i tako stradao pre njenog otvaranja. Mnogi kažu da se ispod ovog staklenog krsta danas pije najbolja kafa u gradu. Pažnju treba obratiti na bika Taura i za sreću pogladiti jedan izvestan bronzani deo.

Zamak Sforca predstavlja praznik za ljubitelje lepe arhitekture i umetnosti, jer su vojvode bile mecene najvećim umetnicima svog vremena. Međutim, muškarcima koji krenu put Milana daleko važnija će biti poseta stadionu „San Siro“, na kojem će Partizan igrati 25. oktobra protiv slavnog Intera svoju treću utakmicu u Ligi Evrope. Muzej upravo tog dana neće raditi, ali ostalim danima je otvoren od 10 do 17 časova, a ulaznica staje sedam evra.

Najkontroverznija slika na svetu – „Poslednja večera“, nalazi se u trpezariji manastira Santa Marija dela Gracija. Manastir je smešten u centru Milana, a ulaznice (oko 20 evra) se rezervišu i po 60 dana unapred. Nedaleko se nalazi Muzej nauke i tehnologije „Leonardo da Vinči“, gde rezervacije nisu neophodne, a cena je upola manja. (Novosti)