Najveća i najpoznatija od tri afričke kraljevine, razdvojena od evropskog kopna samo 15 km širokim Gibraltarskim moreuzom, zemlja je sa veoma izraženim prirodnim i društvenim kontrastima.

U okviru istih granica nalaze se plodne ravnice, preko 4.000 m visoki vrhovi Atlasa, zelene oaze usred nepregledne Sahare, gotovo 3.000 km atlantskih i 500 km mediteranskih obala i predivni predeli na obroncima Srednjeg Atlasa, koji neobično podsećaju na alpske pejzaže, a po kojima je Maroko prozvan „afričkom Švajcarskom”.

Ujedinjeni u istoj veri
Neizmerno bogati i krajnje siromašni žive na istom prostoru, ujedinjeni u istoj veri, sa zajedničkim predvodnikom nacije mladim i preduzimljivim kraljem Muhamedom VI.

Običan svet, ljubazan, neposredan i gostoljubiv, danas ničim ne potvrđuje uvreženu predstavu o Marokancima kao rođenim vojnicima, koji su reputaciju stekli kao neustrašivi srednjovekovni ratnici i osvajači, a neosporno je potvrdili u novije vreme kao istrajni pobunjenici u borbi protiv okupacionih vlasti i kao odvažni borci u redovima francuskih kolonijalnih divizija i španske Marokanske legije.

Pored kosmopolitske Kazablanke, jedne od najlepših afričkih luka čije ime izaziva romantične asocijacije, nezaobilazna mesta u poseti ovoj zanimljivoj i raznolikoj zemlji jesu drevni carski gradovi Rabat, Fes, Marakeš i Meknes.

Šta videti
Kazablanka – trgovi Muhameda V i Ujedinjenih nacija, Bogorodičina crkva, grandiozna nova džamija Hasana II, obalsko šetalište, četvrt Ain Dijab.

Rabat – Francuzi su ga ukrasili trgovima, parkovima i građevinama po ugledu na francuske gradove. Tu su mauzolej Muhameda V, arapski lokalitet oko Kule Hasan, diplomatska četvrt Mešuar sa kraljevskom palatom, stara kapija Bab Ruah.

Meknes – carski grad koji je u 17. veku ulepšao vladar Mulaj Ismail po ugledu na Versaj i graditeljski poduhvat Luja XIV, koji mu je bio uzor. Videti: centralni trg El Hedim, kapiju Bab al Mansur velike džamije…

Fes – najstariji među carskim gradovima, koji je već više od deset vekova jedan od najsnažnijih centara duhovnosti i nauke čitavog islamskog sveta. Obavezna šetnja kroz bazar u kome vreme kao da je stalo pre nekoliko stotina godina i gde na jednom kvadratnom kilometru posluje 300.000 trgovaca, zanatlija, vidara, pisara i zabavljača.

Marakeš – čudesni grad u podnožju Visokog Atlasa, izgrađen u 11. veku i nekadašnja prestonica. Treba videti veliku džamiju sa 70 metara visokim minaretom Kutubija, rezervoare Menara, palate Bahija i El Badi, grobove Sa’adita, Trg Džema-el-Fna, najživopisniji u Maroku. (Press)