Njujorški park Haj Lajn, nastao na mestu nekadašnje železničke pruge, na dužini većoj od dva kilometra, postao je inspiracija arhitekata iz celog sveta koji imaju ideje kako renovirati zaboravljene i zabačene lokacije i učiniti ih popularnim i korisnim.

Gradonačelnik Londona organizovao je nadmetanje arhitekata s ciljem pomoći razvoju vlastitog Haj Lajna u britanskoj metropoli. Londonu ne nedostaje neiskorištenih industrijskih zona za koje se nadaju da se mogu iskoristiti na bolji način.

Na takmičenju je pobedila ideja za otvaranje vrta s gljivama u tunelu ispod ulice Oksford, koju su predložile arhitekte iz kompanije Fletčer Priest. Tunel kojim je nekad prolazila železnica više se ne koristi. Povremeno se njime dostavljala pošta većim prodavnicama u ovoj ulici.

Pored ovog projekta, visokorangirana bila je i “The Lido Line”, ideja kompanije [Y/N] Studio da se u Ridžents kanalu ugradi čist i siguran bazen u kojem bi se moglo plivati. Imao bi posebne filtere i višeslojne membrane, pa bi voda u njemu bila bez bakterija i toksina. (Vesti online)