Noćni život u prestonici Španije je legendaran; šanse da izađete, a da se dosađujete u njegovim barovima i klubovima su ravne nuli.

Kako je još davno rekao Ernest Hemingvej o ovom gradu: “Niko ne ide na spavanje u Madridu, dok se ne ubije noć”. Naime, prestonica Španije ima toliko klubova, barova i taverni, da je teško odabrati u kojoj odsesti. Mi vam predstavljamo izbor BBC mreže.

Istorijski barovi
Cafe Comercial ponosno se bori s tehnološkim napretkom svojim kožnim sedištima, mermerom i staromodnim konobarima. Ovaj kafe otvoren je 1887. i najveći je u Justicia Horario delu grada. Od tog vremena pretrpeo je neznatne promene, ali je klijentela nešto drugačija. Tako ovde možete susresti gotovo bilo koga: od pisaca sa njihovim kompjuterima, do starijih ljudi koji igraju šah. Pivo u ovom kafeu košta od dva evra pa naviše.

Cerveceria Alemana je postao poznat po hladnim, penušavim pivima i neobično velikim izborom španskih sorti popularnog napitka od hmelja. Enterijer je prijatan, ali je svakako lepše leti sedeti u bašti. To je bilo jedno od utočišta čuvenog Hemingveja, a ni bar ni konobari sa leptir mašnama nisu se promenili od tih dana. Piva koštaju oko 2,70 evra.

Museo Chicote je prava znamenitost Madrida. U ovom baru izmišljeno je više od stotinu sada svetski poznatih koktela u kojima su nekada uživali Ava Gardner, Grejs Keli, Sofija Loren i Frenk Sinatra. I dan danas prepun je filmskih zvezda, a najbolje ga je posetiti posle ponoći kada nastupaju neki od najboljih disko džokeja u gradu. Kokteli koštaju od 10 evra, pa naviše.

Uživanje pod vedrim nebom
Gaudeamus Cafe je zaista poseban. Osvetljenje, zanimljiv dekor u pop art stilu, posteri Odri Hepbern i Džejmsa Bonda, velika terasa sa pogledom na krovove… Možete li poželeti nešto više? Uz sve to, poslužuju izuzetne grickalice i pića. Pivo ovde košta oko 2,20 evra.

Delic je jedna od najpopularnijih terasa u Madridu koja nudi najbolji mohito koji možete dobiti u španskoj prestonici. Uz sve to, možete uživati u pogledu na užurbane prolaznike na Trgu Costanilla de San Andres. Imajte u vidu da se bašta zatvara dva sata pre samog bara. Mohito košta oko 7,70 evra.

The Roof se nalazi na poslednjem spratu ME Madrid hotela i gleda na Trg svete Ane. To je sofisticirano mesto za odabrane goste gde možete uživati u prefinjenim pićima. Kokteli koštaju od 10 evra pa naviše.

Taverne
Jedna od najlepših taverni u Madridu, Casa Alberto, postoji od 1827. Opstaje zahvaljujući divnom vermutu na točenje, odličnom tapasu (španska verzija mezetluka) i ukusnoj hrani spremljenoj po tradicionalnim receptima. Čaša vermuta košta nešto manje od dva evra.

Taberna Tempranillo ima izuzetnu selekciju vina, od kojih se mnoga prodaju “na čašu”. Nije mesto za kasne izlaske, ali je odlično za nedeljne večere. Čaša vina košta oko tri evra.

La Venecia je tačno onakva kakvi stari šeri barovi treba da budu: pića se sipaju tačno pred vama iz prašnjavih, drvenih buradi, a posećuje ga pretežno lokalno stanovništvo. Čaša šerija košta oko 3,5 evra. (B92)