Područje oko mestašca Klajnvalzertala u Austriji nudi šetnje kojima se vraćaju izgubljena životna energija, vitalnost, ravnoteža i mir. Njihov program je za sada prvi i jedini na svetu i uskoro bi mogao da postane trend.

„Šetnje stazama koje nudimo nisu nimalo naporne ili teške. Putevi su ravni što znači da njima bez problema mogu da hodaju i oni najstariji, kao i deca, ali i oni koji nerado podnose telesne napore“, priča Danijela Švendiger, turistički i brdski vodič u austrijskom gradiću Klajnvalzertal.

Iznad tog mesta kao i obližnjih Riclera, Hiršega, Mitelberga i Bada mogu se, međutim, naći i srednje visoka brda sa kojih se, tokom šetnje, pružaju predivni pogledi na ceo taj kraj. „S druge strane, naravno, imamo šta da ponudimo i alpinistima. Drugim rečima, naš Klajnvalzertal ima zaista za svakog ponešto i to ga čini toliko zanimljivim i posebnim“, dodaje Švendigerova.

Aktivnost, regeneracija i ravnoteža
Mestašce Klajnvalzertal u pokrajini Foralberg bogato je velikom mrežom puteva i staza. Ona najpoznatija, Valzer Omgang, sastoji se od osam staza različitih karakteristika, a koje šetači mogu da prepešače ili sami ili uz vodiča. Neki od tih puteva su više za opuštanje, drugi pak iziskuju veći napor, dok su oni treći mešavina jednih i drugih.

„To možda zvuči čudno, ali zaista je tako. U zavisnosti od toga kakve su i šta se tokom šetnje može videti, određene staze bude i sasvim određena čula i osećaje. Ako, na primer, šetate ne po samom, zacrtanom puteljku, već skrenete malo sa stranem u šumu, zastanete i ‘udahnete’ tišinu – to će odmah delovati na vas“, objašnjava Švendiger.

Do staze koja bi trebalo da „probudi osećaj ravnoteže“, dolazi se vožnjom malom železnicom. „Kada dođemo na vrh, put nas vodi u šetnju preko tri brda. Penjemo se i spuštamo i usput posetiocima pričamo u načinu života na tom području. Takav tempo je zaista veoma dobar. Svako ko ovde prošeta, kući će se vratiti uravnotežen i miran“, kaže ona.

A što se tiče staza koje „aktiviraju“ celokupni krvotok i rad srca, one se nalaze na oko 900 do 1.000 metara visine, iznad samog mesta. Posetioci tokom te šetnje mogu da saznaju sve o geologiji naše doline, o vegetaciji i botanici – šta ovde raste, a šta ne“, kaže Danijela Švendiger.

Prvi region „životne energije“
„Klajnvalzertal je prvi region na svetu koji bi se mogao nazvati regionom „životne energije“. Ta energija života jednostavno znači i opisuje ono kako se osećam, kakvo je moje celokupno stanje, jesu li moje telo i moj duh dovoljno vitalni, spavam li dobro, kako se hranim i tako dalje“, kaže Klaus Peter, jedan od rukovodilaca tog mestašca. On se brine za posetioce tokom, ali i posle njihovog boravka.

„Specifično na našem programu je i to što sve te pozitivne rezultate možemo zaista da izmerimo. Naime, kada počnu s programima šetnje po našim stazama, posetioci mogu da dobiju jednu vrstu elektrokardiograma (EKG), koji se učvrsti na telo na 24 sata. Taj aparat meri promene u radu srca. Za to vreme, osoba zapisuje u knjižicu šta je tačno i kada radila, i kako se pri tom osećala. Srce naime uvek reaguje na spoljne uticaje i unutrašnje signale“, objašnjava Peter.

On dodaje da se u aparatu nalazi i jedan poseban program koji beleži sve podatke i pretvara ih u grafičku sliku. „Ta slika izgleda kao vatra. Što su boje intenzivnije, to je sistem dotične osobe vitalniji, mlađi, dinamičniji, a sama osoba, naravno zdravija. Ukoliko je slika, odnosno, dijagram slabijih boja, to upućuje na ‘burnout’, odnosno, smanjenje životne energije“, objašnjava Klaus Peter.

U zavisnosti od slike, osoba tada dobija i dijagnozu – neki moraju više da se aktiviraju, neki da se uravnoteže, nekima je, pak, potreban samo mir. Troškovi merenja iznose oko 189 evra.

Iako zvuči pomalo ezoterično, to sa ezoterikom ili nekom pseudonaukom nema nikakve veze, tvrdi Klaus. „Isto tako nije reč ni o nekoj posebnoj reklami ili reklamnom triku. Naravno da u turizmu uvek moramo da se trudimo da pronađemo nešto novo, ali u našem slučaju je zaista reč o kombinaciji zdravlja i kretanja“, kaže on i dodaje da se nada da će njihov program postati trend. A to bi moglo zaista i da se dogodi. Posetilaca će biti i zimi. (Deutsche Welle; fotografije: Wikimedia)