Granica između Kvebeka i Vermonta prolazi kroz farme, šume i izlazi na malu plažu jezera Memfremagog gde se, veruju stanovnici ovog kraja, nalazi čudovište dugačko 10 metara.

Ako se u ovim glacijalnim vodama neman ipak ne nalazi, onda su najveće znamenitosti ovog kraja prelepa brdovita obala i šarmantni gradići: Njuport, Vermont i Magog. Njuport izgleda pomalo jednolično. Uglavnom ga čine male, prizemne kuće od fasadne cigle, čiji vlasnici odlaze na večere u pomalo zapuštene restorane brze hrane. Nešto lepši doživljaj ovog mesta možete dobiti u blizini crkve gde se meštani svake nedelje okupljaju.

Magog je nešto veći i čine ga kuće u Viktorijanskom stilu. U centru grada nalazi se ogroman broj raznovrsnih prodavnica i butika, a obavezno treba obići i gradski park pored vode gde šetaju njegovi stanovnici. U tom parku možete videti i znak koji vas upućuje da tražite Memfre, mitsko čudovište kom je ime nadenuo Žak Bosver, samoprozvani “drakontolog”, inače i sam stanovnik Magoga. Bosver, koji je umro 2006. bio je pravi kanadski ambasador Memfrea, a njegovu misiju je nastavila Barbara Meloj iz Istorijskog društva Njuporta “Memfremagog”.

Oni su za svoju priču imali i izvesne argumente: vikinške petroglife pronađene na vrhu planine u blizini jezera na kojima je bila predstavljena džinovska zmija. Takođe, kada su kasnije Evropljani naselili ovaj deo Amerike, domoroci su ih upozorili da ne plivaju pošto vodu naseljava isto takvo čudovište. Naravno, i Bosver i Malojova tvrdili su da su svojim očima videli zver.

“Kada sam je videla prvi put, dolazila je iz pravca kanadske granice. Mislila sam da je reč o skijašima na vodi, jer se kretala tako brzo, ali kada je skrenula ka jugu, paralellno s putem, mogla sam da vidim njenu glavu sličnu konjskoj, dugačak vrat i ogromno telo. Onda se ponovo okrenula i otplivala u maglu”, rekla je Maloj u jednom intervjuu.

Vredi reći da ona ne važi za nekoga ko je izgubio razum ili prosto traži pažnju. Ona tvrdi da sada ređe govori o čudovištu, pošto joj je “ta stvar donela mnogo frustracija”. Ipak, i dalje tvrdi da čudovište postoji, da je pametno i da se duž 45. paralele dešavaju čudne stvari (inače, mnogi tvrde da su upravo tu videli bigfuta ili NLO). Zato je Maloj okupila očevice čudovišta i na drugim jezerima. Memfremagog nije, dakle nikakav izuzetak, budući da drevni reptili plivaju i u jezerima Simur, Vilobi i Kristal Lejk.

Ako je zaista živela na dnu jezera, Memfre bi verovatno bila Sauropterigijan, vodeni reptil, koji je krajem Krede bio veoma rasprostranjen, ali je iščezao kada i ostali dinosaurusi. To znači da bi Memfremagog zapravo trebalo da posećuju naučnici, a ne horde ljubitelja planinarenja, plivanja ili biciklizma. Mnogi misle da je Memfre izmišljeno čudovište, a da je Bosverov cilj bio da privuče turiste u ovaj kraj. Međutim, ovo stvorenje nije komercijalizovano. Ovde nećete naći nikakvu majicu sa njegovim nazivom, niti figuricu u obliku “konjske glave”. Maloj, naime, čuva prava na ime ovog čudovišta i imala bi mogućnost da prodavca takvih suvenira tuži i dobije odštetu od čak 100.000 dolara. Sve i da je zaista reč o “kvarnom” privlačenju turista, ni jedan od njih nije prevaren.

Možda, naime, ovde nećete naći čudovište, ali ćete svakako videti prelepu prirodu severa i upoznati krajnje zanimljive ljude. (B92)