Pivske bačve već se danima kotrljaju minhenskim ulicama, međutim, osim ovog najpoznatijeg festivala gde se popije i do šest miliona litara piva, svet je pun sličnih mesta gde ovih dana možete nazdraviti penušavim zlatnim napitkom…

PINT Bokbier Festival, Amsterdam
Ukoliko želite da uživate u jakom pivu i živoj muzici na severu Evrope, posetite amsterdamski pivski festival. Tzv. bokbier nešto je tamnija i teža vrsta piva sa šest do devet posto alkohola, slična aromatičnim belgijskim i nemačkim penušavim napicima. Većina holandskih pivnica poput Heinekena ili Amstela za ovo dešavanje napravi bar po jednu vrstu ‘bokbiera’.

Pivski festival Blumenau, Brazil
Da li možete da zamislite da slušate nemačku muziku uz pratnju harmonike dok pijuckate pivo iz tradicionalnih keramičkih krigli u srcu Južne Amerike? Ta slika nije ništa neuobičajeno u brazilskom gradu Blumenau u pokrajini Santa Catarina, gde se mešaju nemačka i brazilska kultura na tradicionalnom pivskom festivalu. Od 1983. kada je prvi put održan kako bi se prikupio novac za stradale u poplavi festival u Blumenau postao je najveće pivsko okupljanje na svetu nakon minhenskog Oktoberfesta. Uz pivo, kobasice i nemačku nošnju ovde je ipak nezaobilazna i samba.

Great American Beer Festival, Denver
Veliki američki pivski festival u Denveru okuplja predstavnike više od 500 pivnica iz cele Amerike. Istovremeno više od 50 hiljada posetilaca ima vrlo težak zadatak da izabere koje im najbolje paše među gotovo dve hiljada vrsta piva. Osim degustacija suci moraju da se bace na ozbiljan posao kako bi nagradili najbolja piva. Uz predstavnike pivnica iz svih delova Amerike na festivalu se predstavljaju i tzv. kućni proizvođači, odnosno entuzijasti koji s pivskim ukusima i aromama eksperimentišu u sopstvenom domu.

Kitchener-Waterloo Oktoberfest, Kanada
Zadovoljite svoju znatiželju za Kanadom i njenim običajima i krenite na devetodnevnu proslavu piva u Ontariju koja se održava nedelju dana pre najvećeg nacionalnog praznika krajem oktobra. Uz degustacije raznih vrsta piva posetioci Kitchener-Waterloo Oktoberfesta umesto kobasica jedu sočne palačinke. Festival se održava neprestano od 1969, a s godinama je, po tvrdnjama organizatora, postao najveći bavarski festival u Severnoj Americi.

Freimarkt, Bremen
Pošto se prvi Freimarkt u Bremenu održao daleke 1035. godine, ovaj je događaj bez premca najstariji festival u Nemačkoj. Iako stariji od hiljadu godina, Freimarkt pruža veselu i opuštenu atmosferu, a ceo se obalni grad gde se održava pretvori u veliku uličnu zabavu ili zabavni park. Festival svake godine poseti oko četiri miliona posetilaca, a slavi se 17 dana poslednje dve nedelje u oktobru.

Bitter and Twisted Boutique Beer Festival, Australija
Maitland Gaol nekada je bio najstrože čuvan zatvor i dom brojnih kriminalaca. Ovih dana ljubitelji piva okupljaju se u najstarijem zatvoru u Australiji kako bi uronili u Bitter and Twisted Beer Festival. Organizatori festivala, uz obilazak zatvora za najhrabrije, pružaju i kurseve izrade piva i mnogo muzike i hrane iz svih delova sveta. Samo budite sigurni da znate kako ćete ponovo izaći ‘na slobodu’.

Essen Kerstbierfestival, Belgija
Ako u zimskim trenucima želite da izbegnete opijanje kuvanim vinom, pivski festival u Essenu, nedaleko od Antwerpena u Belgiji, može biti baš ono što tražite. Nedelju dana pre Božića organizatori – pivopije regije Essen – za posetioce pripremaju izbor biranih piva koja će vas ‘lansirati’ u praznično raspoloženje. Ipak, sve je vrlo civilizovano pošto se pivo degustira iz čaša od 1,5 decilitara. (Tportal)