Na prvi pogled, noćenje u bunkeru iz doba komunizma možda i ne zvuči kao najkomfornija opcija.

Ali ostaci albanske turbulentne prošlosti sada su pretvoreni u turističku atrakciju, decenijama nakon što su izgrađeni pod diktaturom Envera Hodže.

U stotine hiljada sivih betonskih kupola udahnut je novi život. One su prvobitno bile izgrađene kao sklonište od potencijalnih napada a danas imaju najrazličitiju namenu, od hostela do umetničkih prostora. Jedan bunker u lješkoj oblasti (50 km od Tirane) transformisan je u hostel za bekpekere kao deo projekta albanskih i nemačkih studenata arhitekture.

„Bed & Bunker” je zvanično otvoren prošle nedelje kako bi se poništila negativna namera s kojom je izgrađen i podstakla nedovoljno razvijena turistička grana. Na Facebook stranici ove grupe piše: „Raznolik pejzaž Albanije, opušteni ljudi i lepo vreme idealni su za pojedince koji vole da putuju van utabanih staza. Bunkeri u Albaniji nisu samo nicali kao pečurke – oni tako i izgledaju. Oni su oblikovali pejzaž od planina do mora i često ‘zauzimaju’ atraktivne vidikovce.”

Debata da li da se bunkeri sačuvaju ili ne (većina ih je do danas nestala) u poslednje vreme je sve žustrija. Na ovogodišnjem venecijanskom Bijenalu predstavljena je knjiga „Betonske pečurke” – vodič za njihovo preobraćanje.

„Potencijal je ogroman, naročito za turizam”, kazao je jedan od autora, Elijan Stefa, za Guardian. (B92)