Šta se dešava kada više od milijardu stanovnika Kine istovremeno dobije osam slobodnih dana?

“Kineska zlatna nedelja” period je od 30. septembra do 7. oktobra kada svake godine najveći broj zaposlenih Kineza dobije slobodne dane. Ove godine taj broj iznosio je čak milijardu i trista miliona, što po tradiciji znači veliki broj turista koji pohode brojne atrakcije širom zemlje.

Evo kako je, iz dana u dan, izgledala ovogodišnja “Zlatna nedelja”:

30. septembar: Vlada je odlučila da tokom ove sedmice ukine plaćanje putarine za autoputeve u zemlji. Tako se na kineskim drumovima našlo čak 86 miliona ljudi, trinaest posto više u odnosu na prošlu godinu! Zabeleženi su i brojni Kinezi kako šetaju svoje pse ili igraju tenis dok čekaju u neverovatno velikim kolonama.

2. oktobar: Zabranjeni grad u Pekingu zabeležio je rekordnu dnevnu posećenost. Ovo istorijsko obeležje kinenske imperije za svega 24 sata obišlo je 182 hiljade posetilaca!

4. oktobar: Mauzolej Sun Jat Sena u Nankingu obišlo je ovog dana 215 hiljada ljudi. To je deset puta više posetilaca nego što ovaj mauzolej beleži tokom ostalih dana u godini. Da bi smanjila gužvu, vlada uvodi pravilo da sva vozila sa više od sedam sedišta mogu bez zadržavanja na rampama da se uključe odnosno isključe sa autoputa.

5. i 6. oktobar: Nekoliko kamila preminulo je od umora u oblasti Dunhuang. Turisti koji posećuju pustinjske predele u tom delu Kine imaju na raspolaganju hiljadu kamila na čijim leđima mogu obići peščane dine. Ako uzmete u obzir to da Dunhuang tokom “Zlatne nedelje” dnevno poseti osam hiljada ljudi, i činjenicu da svaka kamila može dnevno prevesti sedam putnika, pravo je čudo da brojka preminulih životinja nije veća.

7. oktobar: Konačne brojke kažu sledeće – tokom “Zlatne nedelje” 119 izletišta u Kini posetilo je 34 miliona Kineza, što je za petinu više u odnosu na prošlu godinu!

Država je samo tokom ove sedmice zaradila 217 miliona evra. Domaće avio kompanije prevezle su 7.6 miliona ljudi dok je vozom putovalo 60 miliona putnika. (B92, CNN)