Panonska lepotica, Fruška gora, popularna među turistima tokom cele godine, ovih toplih oktobarskih dana idealno je mesto za odmor i zabavu. Blaga planina, nekadašnje ostrvo u Panonskom moru, putnicima namernicima i hodočasnicima može da ponudi prirodne, ali i mnoge druge lepote.

Na Fruškoj gori vekuje više od 20 manastira, zbog čega je prozvana Svetom gorom. Nezaobilazni su i Sremski Karlovci, banja u Vrdniku, mnogobrojni salaši i vinski podrumi. Mir i netaknuta priroda koje nudi ovaj naš najstariji nacionalni park posebna su priča.Turisti se, inače, mogu smestiti na više lokacija. Za mlađe, tu su odmarališta na Testeri i Letenki. Zahtevniji gosti mogu da se smeste u hotelu „Norcev“ sa četiri zvezdice, sa 140 ležaja, bazenom i saunom. Tu su i hotel „Termal“ u banji Vrdnik i dva hotela u Sremskim Karlovcima, do kojih, u sezoni, saobraća i popularni voz „Romantika“.

Postoji, takođe, mogućnost da se gosti smeste i u privatnom smeštaju u selima na obroncima ove planine ili na nekom od salaša. Oni skloniji aktivnom odmoru mogu da borave u nekom od planinarskih domova i da uživaju u šetnji po dobro markiranim planinarskim stazama.

Samo na Popovici, planinarskom stecištu nedaleko od Novog Sada, aktivna su četiri planinarska doma, a domovi rade i na Glavici, Zmajevcu, Stražilovu i Osovlju. U nekim domovima potrebno je najaviti dolazak, a neki imaju stalne domaćine. U svakom slučaju, cena noćenja ne prelazi 600 dinara.

Nezaobilazan je i podatak da je Fruška gora naš najstariji nacionalni park. Pod ovu, najvišu vrstu zaštite stavljena je zbog mnogih prirodnih, i istorijskih znamenitosti.

Neka od najpoznatijih izletišta na Fruškoj gori su vidikovac iznad naselja Vrdnik, Iriški venac, Vrdička kula, Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Hopovo i Glavica. Nezaobilazna mesta za turiste su i Popovica, Zmajevac, Letenka, Hajdučki breg, Andrevlje, Testera, Ciganski logor, Ležimir, Rohalj baze i Lipovača.

U samom centru parka, nedaleko od poznatog Spomenika pobedi, svakog dana, osim ponedeljka, od 9 do 17 časova radi informativni centar za turiste. Iznad njega se nalazi manji muzej, u kom mogu da se vide preparirane životinje sa Fruške gore. (Novosti)