Odlazak na put sa decom roditeljima često liči na noćnu moru. Kako će klinci izdržati put? Da li će se svađati, dosađivati, zapitkivati bezbroj puta kada će se stići na odredište. Ipak, ima načina da vam ti trenuci budu prijatni i da sve prođe bez nervoze, svađe i prepiranja.

Ne očekujte nerealno. Boravak i guranje u malom prostoru, posebno ako dugo traje, postaje monotono za decu bilo kog uzrasta, ma koliko željno očekivali putovanje i bili zbog toga uzbuđeni i srećni. Krenite sa pozitivnim stavom. Ako vi putovanje doživljavate kao priliku da zajedno provedete prijatno vreme s decom, to će više inspirisati i njih.

Planirajte česte pauze tokom kojih možete razgledati prirodu, popiti sok, omogućiti, posebno manjoj deci, da se malo kreću posle dužeg sedenja. Objasnite klincima kada ćete stići i to tako da oni razumeju – kad velika kazaljka bude na sedam, a mala na tri, a ne “dva sata posle pauze za ručak” ili “za pet-šest sati”.

Možete zajedno napraviti listu aktivnosti. Reklame pored puta, natpisi mesta, gradova, imena hotela, restorana pružaju priliku za igre sa slovima i brojevima. Pogađanje vrste automobila ili životinja može biti zabavno, a istovremeno i stimulativno za dečji razvoj. Ponesite što više slikovnica, časopisa, dečjih knjiga, albuma s nalepnicama, CD-ova, igara.

Nacrtajte plan puta (bez obzira na to što imate auto-kartu ili GPS), sa označenim gradovima, izlazima s autoputa, odnosno posebnim znakovima na koje deca treba da obrate pažnju kako bi vam “pomogla u snalaženju”. Pričajte im priče i tražite od njih da vama pričaju svoje. Pričajte im o svojim putovanjima kada ste bili dete. Obavezno im ponesite omiljeno jastuče i igračku.

Igre kojima će prekratiti vreme
– Pogađanje životinje: jedna osoba zamisli životinju, a ostali postavljaju pitanja kako bi pogodili o kojoj se životinji radi, a odgovori na ta pitanja mogu biti samo „da“ ili „ne“.
– Asocijacija rečima: Prva osoba kaže jabuka, sledeća kaže banana, treća majmun itd.
– Samo minut: Zadatak je jedan minut pričati bez pauza, zamuckivanja i ponavljanja.

Ideje za razgovor u automobilu
Spremite spisak pitanja kojima možete da počnete razgovor.
– Čega se prvog sećaš iz svog detinjstva?
– Ispričaj jednu najsmešniju/najtužniju/najstrašniju stvar koja ti se dogodila?
– Da možeš, koji bi događaj iz svog života ponovio/ponovila i zašto?
– Da li se sećaš prošlog leta? Šta ti je bilo najlepše?
– Kad bi mogao da jedeš šta god želiš, šta bi izabrao za ručak?
– Koja ti je najdraža osoba van porodice i zašto? (24 sata; foto: www.freedigitalphotos.net)