Za one koji ne mogu da odu do Indije da se dive Tadž Mahalu, uskoro će postojati druga opcija u nešto bližem Dubaiju. Tamošnji graditelji planiraju da naprave masivnu repliku jednog od najlepših spomenika na svetu.

Nazvana Tadž Arabija, ova replika vredna milijardu dolara biće četiri puta veća od originala a glavna namena biće joj – održavanje venčanja.

„Venčanje je događaj koji treba da se slavi na sva zvona, a Dubai trenutno nije prepoznat kao destinacija za svadbe”, kaže Arun Mehra, direktor Link Global Group, podizvođača projekta. „Ljudi idu na Bali i druge egzotične destinacije. Sada će dolaziti u Tadž Arabiju”.

U komplesku će biti i tržni centar, hotel od 5 zvezdica sa 300 soba i – naravno – prodavnice sa venčanicama i pratećom opremom.

Tadž Arabija će biti deo većeg kompleksa nazvanog Falcon City of Wonders u okviru koga će biti izgrađene i replike piramida iz Gize, Visećih vrtova Vavilona, Ajfelovog tornja, Velikog kineskog zida i krivog tornja u Pizi.

Mnogim putnicima ova vest neće biti neobična, s obzirom na Dubaijevu sklonost ka uvrnutoj grandioznosti. U pripremi je Vogue Cafe u najvećem tržnom centru u gradu gde se već nalazi gigantski akvarijum, a Dubai je dom skijališta u zatvorenom kao i Queen Elizabeth II kruzera koji je pretvoren u hotel.

Nekoliko bolivudskih producenata već je izrazilo želju da snima filmove u Tadž Arabiji, što je možda i pravi potez, uzevši u obzir da je originalni Tadž Mahal u opasnosti od rušenja. (B92)