Tamo gde ne postoji nikakav oblika života niklo je veličanstveno, četiri decenije staro drvo života koje je postalo jedna od glavnih atrakcija Bahreina, privlačeći brojne turiste iz celog sveta.

 

Skoro deset metara visoko stablo vrste “Prosopis genus” niklo je u pustinjskom predelu u kojem za život nisu uspele da se izbore druge biljke. Kako u tom predelu ne postoji izvor vode, lokalno stanovništvo na sudbinu ovog stabla gleda kao na pravo čudo.

Vremenom je, zbog magične legende o postanku, “Drvo života” izraslo u pravu atrakciju pa se procenjuje da više od pedeset hiljada turista godišnje dođe u Bahrein ne bi li uživalo u veličanstvenosti ovoga stabla.

Upravo zbog magijskog svojstva koje mu pripisuju, ovo drvo često je centar brojnih tradicionalnih, religijskih ili magijskih rituala.

Raskošna krošnja drveta mami uzdahe, ali ništa manje nije spektakularan ni koren ovog pustinjskog borca. Naime, vrsta “Prosopis genus” poznata je po razgranatom sistemu korenja, koje u ovom slučaju ide desetak metara u dubinu i isto toliko u širinu.

Nažalost, nije mali broj onih koji žele da ostave trag na drvetu, pa je njegovo stablo prekriveno uklesanim porukama. Drvo se nalazi na pešanom bregu visokom preko sedam metara, smeštenom na obronku “Planine dima”, kako stanovnicu zovu brdo “Jabal ad Dukhan”. (B92)