Turistička poseta Španiji bila je u avgustu najveća od 1995. godine, pošto je tu zemlju u tom mesecu posetilo 7,9 miliona ljudi, saopštilo je špansko ministarstvo industrije.

Turizam je ostao jedan od retkih ekonomskih sektora koji beleži rast tokom recesije, “igrajući” ključnu ulogu u španskoj ekonomiji i predstavljajući oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ovogodišnje leto bio je izuzetno uspešno u tom sektoru za Španiju, pošto je jul već oborio istorijski mesečni rekord, sa 7,7 posetilaca i porastom od 4,4 odsto.

U avgustu, broj straniih turista je na godišnjoj osnovi porastao za pet odsto, a za rast su pre svega zaslužni ruski turisti, koji je bilo 47,5 odsto više, kao i Francuzi (+17,5 odsto) i Britanci (+4,7 odsto).

“U prvih devet meseci ove godine, u Španiji je bilo 40,7 miliona turista, odnosno 3,6 odsto više na godišnjem nivou”, navodi u saopštenju špansko ministarstvo industrije.

Britanci su još jednom bili najbrojniji među stranim turistima u avgustu, pošto ih je bilo 24,1 odsto od ukupnog broja. Iza njih slede Francuzi (21,7 odsto) i Nemci (13 odsto). Čuvena po plažama, ali i prestonici Barseloni, Katalonija je najposećenija oblast u toj zemlji, a nakon nje po popularnosti slede Balearska ostrva, Andaluzija i Kanarska ostrva.

Španija je trenutno drugi put u recesiji u poslednje tri godine, sa stopom nezaposlenosti od 24,63 odsto. (Vesti)