Nedavno je predsednik SAD Barak Obama otkrio tajni recept najboljeg američkog piva koje se pravi – u Beloj kući. Ipak, postoji još nekoliko mesta širom SAD gde možete uživati u vrhunskom pivu i neobičnom ambijentu.

Draught House, Ostin
Ovde se pravi čak sedamdeset pet vrsta najrazličitiji piva, koje osim lokalnog stanovništa, rado otkrivaju i brojni turisti, piše BBC. Pivski štreberi dobro znaju za ovo mesto jer se tu služi vrhunsko domaće pivo. Svakog petka organizuje se “Firkin Fridays”, kada je neka vrsta piva na posebnoj akciji, pa za svega nekoliko dolara možete popiti i do pola litre piva.

Bukowski Tavern, Boston
Jedan od najpoznatijih ljubitelja čašice među piscima, Čarls Bukovski, dobio je svoju tavernu u Bostonu. Neobičan ambijent inspirisan je piščevim likom i životom. Ako spadate u grupu onih koji se teško odlučuju za jedno od brojnih piva različitih ukusa, pomoći će vam “Točak neodlučnih”. Za stalne mušterije koje tokom svojih poseta zabeleže više od sto dvadeset ispijenih čaša piva, obezbeđene su počasne krigle sa imenom i likom pivopije.

Monk’s Kettle, San Francisko
Premda je Kalifornija poznata po vinima i raskošnim vinskim turama, ali i za ljubitelje piva postoji nekoliko rajskih mesta koje predvodi baš ovaj bar. U njihivoj ponudi nalazi se više od dvesta različitih piva, a njihov meni svojevrsna je pivska enciklopedija.

The Mitten Bar, Ludington, Mičigen
Vlasnica bara Megan Pejment nazvala je svoje “čedo” prema poziciji savezne države u kojoj se nalazi. Ovaj bar lokalcima je poznat po odličnim svirkama manjih, domaćih bendova. Stranci ga ipak često obilaze zbog neobičnih pivskih ukusa i naziva kao što su “Blushing Monk”, fermentisano, krvavo crveno pivo od maline ili “Bell’s Brewery’s Hopslam Ale”, oporo pivo od hmelja zaslađeno medom.

Standard Tap, Filadelfija
Najveći od navedenih na listi, ovaj pab služi samo pivo iz Filadelfije. Srećom, mnoge male američke pivare našle su svoj dom baš u Filadelfiji pa se u ponudi od dvadesetak piva u ovom pabu uvek može naći nešto zanimljivo. Uz čašu popularnog karamelizovanog piva možete probati i brojne kobasice ili pljeskavice, kao i lokalna jela. Ako ipak niste u mogućnosti da obiđete navedena mesta, pokušajte uz pomoć recepta iz Bele kuće napraviti kvalitetno, američko pivo. (B92)