Jedan od najpoznatijih festivala piva u svetu – Oktoberfest održava se u Minhenu i ove godine počinje 22. septembra i trajaće do 7. oktobra. Pivo, kobasice, džinovske perece, ringišpili, trubači i šatori u kojima se toči pivo, već 202 godine predstavljaju dobar povod za zabavu miliona ljudi.

Nemci Oktoberfest nazivaju Folksfest, što u prevodu znači vašar ili narodni festival, jer je sama manifestacija kombinacija festivala piva i vašara koji ima prepoznatljiva obeležja poput ceremonije otvaranja. Festival će početi u 11 časova u centru Minhena, odakle će povorka krenuti u šetnju gradskim ulicama, a defile će se završiti na Terezinoj livadi gde se, u stvari, tradicionalno održava Oktoberfest.

Ove godine će na poljani od 42 hektara prostor za Oktoberfest biti upola manji zato što se u isto vreme održava i tradicionalni poljoprivredni sajam, ali organizatori ističu da će biti dovoljno mesta za sve posetioce.

Za vreme Oktoberfesta postavljene su šatre poznatih gostioničara, u kojima se pije i veseli, a slavlje tačno u podne tradicionalno otvara gradonačelnik probijanjem prvog bureta sa pivom u Šotenhamelovoj šatri uz povik “Slavina je postavljena!”.

Na ovom impresivnom festivalu postavi se 14 ogromnih šatora sa 100.000 mesta za sedenje, popije se 5,5 miliona litara piva i isprži više od 600.000 komada piletine. Za jelo je na raspolaganju mnogo različitih vrsta nemačkih kobasica “vurst”, od kojih je najpoznatija frankfurtska, ali na meniju ćete naći i rezance, kiseli kupus, palačinke s jabukama.

Pored piva, dostupna su i druga pića, a samo vina ima više desetina vrsta. Pivo se radnim danima služi od 10 do 22.30 sati, a vikendom od 9 do 22.30 i ispod šatora je zabranjeno pušenje. Cene piva će ove godine biti od 9,30 do 9,50 evra za litar. (24 sata)