Postoji mnogo načina da upoznate Njujork, a jedan od njih je i kroz filmske klasike koji su proslavili brojne krajeve “glavnog grada sveta”.

Menhetn, Centralni park, Brodvej, Bruklin, Kineska četvrt… Sve su to delovi Njujorka koje možda niste videli uživo, ali nema sumnje da ih prepoznajete, delom zahvaljujući filmskoj industriji.

Brojni reditelji, među njima i čuveni Vudi Alen čije je ime sraslo uz Njujork, ne libe se da priznaju kako pojedini njihovi filmovi liče na turističke vodiče. Ipak, veliki je broj onih koji žele što autentičnije lokacije za svoja ostvarenja.

U tom slučaju, najbolja je opcija pronaći skauta koji će za vas krstariti Njujorkom i tražiti skrivene kutke grada, potencijalne lokacije za novi film. Nik Kar radi upravo kao jedan od tih skauta. Njegov posao je, kako objašnjava u razgovoru za BBC, da pronađe što autentičnije lokacije koje još uvek nisu mnogo eksploatisane na velikom platnu.

S obzirom na to da je filmska industrija u SAD podeljena na Njujork i Los Anđeles, njegovi omiljeni primeri prepoznatljivih lokacija upravo su iz filmova ili serija čija se radnja odvija u Njujorku, ali se sve snimalo u Los Anđelesu.

“Jedan od takvih primera je serija ‘Prijatelji’, tipična njujorška televizijska priča, koja je snimana u Los Aneđelesu. Ipak, kadrovi spoljašnjosti njihove zgrade snimljeni su u Njujorku i brojni turisti dolaze da vide, sada već čuveno zdanje. Zanimljivo je da stanovi koji su zaista u toj zgradi nemaju baš nikakve sličnosti sa stanom koji gledamo u seriji”, priča Kar pokazujući na zgradu.

Među tiptičnim filmskim prizorima Njujorka su mračni prolazi, uske ulice u kojima se dešavaju ubistva, koje su pune kriminalnih radnji. “Ono što je posebno zanimljivo jeste to što na Menhetnu takvih uličica ima veoma malo, pa je teško pronaći ih i obezbediti snimanje u njima”, priča kroz smeh Kar.

Šetajući kroz Vest i Ist Vilidž, takođe veoma popularne lokacije, primamljive mnogim filmadžijama, Kar objašnjava kako se zaljubio u svoj posao.

“Najpre sam se zainteresovao za Njujork kada sam bio klinac, i to kroz filmove kao što su ‘Isterivači duhova’, ‘Eni Hol’, ‘Kum’, ‘Dobri momci’…”, objašnjava Kar dodajući da je već tada oseto ritam grada i znao da je u pitanju magično, ludo mesto. (B92)