Oslo, Cirih i Tokio najskuplji su gradovi na svetu, a švajcarska ekonomska prestonica ima najveću kupovnu moć, pokazalo je istraživanje švajcarske banke UBS pod nazivom “Cene i plate – kupovna moć u svetu”.

Podaci se temelje na potrošačkoj korpi od 122 proizvoda i usluga, bez stanarine, a odnose se na 72 grada u svetu. Nakon tri najskuplja redom slede Ženeva, Kopenhagen, Njujork, Luksemburg, Stokholm, Karakas i London. Pariz je na 14., a Ljubljana na 43. mestu.

Troškovi života najniži su u indijskim gradovima Nju Delhiju i Mumbaiju. Najviše plate isplaćuju se u Severnoj Americi i zapadnoj Evropi, dok najviše bruto plate zarađuju radnici u Cirihu, Ženevi i Kopenhagenu.

Koliko plata stvarno vredi najbolje pokazuje poređenje kupovne moći u odnosu na proizvode poznate širom sveta. Tako u Tokiju treba devet minuta rada kako bi se kupio „Big Mac“, dok je u Nairobiju potreban 81 minut. Radnici u Cirihu mogu kupiti iPhone nakon 22 sata rada dok je u Manili potrebno oko 20 puta više vremena. (Seebiz)