Pronašli ste vreme i novac za kratki predah od posla i krenuli biste na put, ali ne želite da se tiskate sa hiljadama turista? Predstavljamo neke od prelepih destinacija u Evropi koje nisu tako često na meti turista. Većina ovih gradova je pod zaštitom Uneska, a pored toga nude brojne interesantne istorijske i moderne znamenitosti uz poneki gastronomski specijalitet.

Briž
Jedan od najlepših evropskih gradova koji pripada svetskoj kulturnoj baštini, pod zaštitom je Uneska, a nazivaju ga i „mala Venecija severa”. Tu je Glavni trg, zatim kanali koji podsećaju na Amsterdam i koji su bili karakteristični za srednjovekovne gradove severa Evrope, pa kapela Sv. Spasitelja, Trg Zand, samostan Begeijnhof, romantične ulice prelepog starog grada sa primamljivim izlozima punim čuvene belgijske čokolade.

Krakov
Krakov je nekadašnja prestonica Poljske, a danas je njena kulturna prestonica. Staro gradsko jezgro nalazi se na prvoj listi svetske kulturne baštine Uneska. Od znamenitosti interesantan je arhitektonski kompleks Vavel, Katedrala sv. Stanislava i Vaclava u kojoj su krunisani poljski kraljevi, te Kraljevski dvorac iz 14. veka. Obavezna je i šetnja „kraljevskim putem” kroz grad, a na Glavnom trgu, najvećem srednjovekovnom trgu u Evropi, nalazi se spomenik pesniku Adamu Mickjeviču.

Salcburg
Svetska prestonica muzike, naročito od rođenja Mocarta ima brojne festivale koji okupljaju poznate ličnosti iz celog sveta. U podnožju moćne tvrđave Hohensalzburg nalazi se istorijsko jezgro grada sa idiličnim uličicama i širokim trgovima. Dok se šeta kroz grad, primećuje se kasni barok, ali i jak srednjovekovni uticaj. Naravno treba probati i čuvene Mocart kugle koje se i dan-danas prave ručno i po istoj recepturi kao 1884. Za ljubitelje skijanja, regiju Salcburg čine 22 ski-regiona.

Temišvar
U jednodnevnoj poseti Temišvaru turisti mogu da obiđu Trg pobede, Operu i nacionalni teatar, Sabornu crkvu Banatske mitropolije, kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima). Na Trgu slobode se nalaze stara gradska većnica iz 1734, kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja, a na Trgu jedinstva su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva, Barokna palata i Saborna crkva Srpske pravoslavne crkve. (24 sata)