Poželeli smo još malo uživanja u prijatnom moru, postsezonskom suncu i miru, ali bez dalekih i skupih putovanja. Na internetu pronalazimo vrlo povoljnu cenu apartmana. Posle poludnevne vožnje, nakon tunela Sozina, ukazuje se more! Ubrzo stižemo u Dobre vode. Uživamo u plaži Veliki pijesak i šetnji rivom.

Poseta Baru otkriva da je ceo prostor, zajedno sa zaleđem, izuzetno bogatstvo kontrasta. Iz novog Bara, koga pored luke, marine, plaže ispred letnjikovca knjaza Nikole krase moderni bulevari sa mediteranskim rastinjem i uređeni poslovno-stambeni i sportski kvartovi, krećemo u stari grad Bar. Usput, obilazimo preko 2.000 g. stare masline. Mediteranska klima, obilje voda i blagorodno polje u zavetrini Sutormana i Rumije, sa kojih je stizala voda akvaduktom, te kameni plato nad liticama, bili su idealno mesto za život unazad više od 2.500 godina. Docnije, graditeljstvo je od Bara učinilo jedinstvenu sintezu romanike, gotike, renesanse i orijenta. Crnogorsku Pompeju 1979. pogađa zemljotres. Restauratorski radovi su prekinuti 1990.

Poseta starom Baru, pre svega zbog lepote sačuvane multikulturalne arhitekture i ambijenta, inspirisala nas je da se sledeći dan popnemo na obližnji masiv Lisinj. Vrh Lora izdiže se do 1.353 metra. Umereni uspon obeleženom stazom od sela Lunja planinarskom transverzalom Rumija – Lovćen – Orijen traje oko tri sata. Očarani prizorima odlučujemo da jedan dan posvetimo krajnjem jugoistoku obale.

Da bi stigli do Velike ulcinjske plaže, prolazimo Utjehu, Kruče i Valdanos… Idemo odmah na sedmi kilometar duge i široke peščane plaže „Kopakabana“, atraktivnog izgleda. Šetnja do Ade Bojane plažom bogatom sitnim, tamnim i čistim peskom koga stalno prelivaju talasi, prizori opuštenih i zadovoljnih ljudi, let galeba i posebno prizor Ade, jesu nezaboravni. Ali ne zbog nudista i toplesa, nego plaže sa štapovima obeleženim plitkim sprudovima gde se susreću talasi i originalnih ribarskih krčmi.

Stari deo Ulcinja, zaliv i tvrđava liče čas na azijska primorska mesta, čas na Azurnu obalu. Gledajući naseljene i osvetljene litice, spuštamo se do šetališta Obala B. Kidriča. Prolazimo pored posećenih prodavnica, kafea, poslastičarnica i šetnju završavamo na staroj, naseljenoj Tvrđavi. Posle pet dana lepote i uživanja kući se vraćamo starim putem oko Rumije, pored Skadarskog jezera i mesta: Ostros, Crmnica, Murići… Stajemo u Virpazaru. (Danas; Savo Đurđić)