Tradicionalna turističko – privredna manifestacija “Župska berba” biće održana od 20. do 23. septembra u Aleksandrovcu pod sloganom “U gradu vina, radovanja i kulture”.

Najpoznatija manifestacija ovog dela Srbije svakog septembra od 1963. godine okuplja najbolje župske vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa, a gradski Trg u tom periodu poseti od trista do četristo hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva.

U toku Župske berbe, posetioci će moći da obiđu i Muzej vinarstva i vinogradarstva smešten u starom podrumu Poljoprivredne škole, čija postavka ilustruje istorijski razvoj vinarstva i vinogradarstva u Župi, kao i Zavičajni muzej Župe, koji poseduje arheološku, etnografsku i istorijsku zbirku od tri hiljade eksponata.

Manifestacija je prerasla u jednu od najznačajnih na Balkanu, a odlikuje je nekoliko specifičnih stvari, kao što je jedinstvena Fontana vina koja je od 1969. godine do danas podelila dvadeset hiljada litara vina ljubiteljima “najlepšeg pića na svetu”.

I ove godine predviđen je bogat prateći program, kao što je karneval sa maskenbalom, izložba “Carstvo pejzaža” Dobrice Maksimovića, poljoprivredna izložba “Plodovi ubrani u nedrima Župe”, zatim promocija knjige Milosava Buce Mirovića “Moja Župa, moja okeanija”.

U okviru muzičkog programa predviđen je međunarodni festival folklora, veče vinskih pesama muškog kamernog hora “Stanislav Binički”, a koncerte će održati i grupe Van Gog i Legende. Tokom manfiestacije planirana su i sportska nadmetanja u fudbalu i košarci.

“Župska berba” svečano će biti zatvorena 23. septembra vatrometom i koncertom Merime Njegomir. (B92)