Kada je Karl Fridrih Benc, otac automobila, gledao kako sastavljaju njegov prvi auto u 19. veku, on verovatno nije mogao ni da zamisli Bugatti Veyron. Tako i danas, mnoga predviđanja vezana za budućnost putovanja bivaju ismevana, ili barem ignorisana. Međutim, ma koliko izgledala nemoguće, neka od njih će verovatno biti deo naše budućnosti. Predstavljamo vam 10 “najluđih”.

10. Maglev vozovi će zameniti avionski saobraćaj
Verovatnoća: 99 odsto

Maglev (magnetna levitacija) vozovi visokih brzina koji eliminišu trenje putuju brzinama i do 580 kilometara na sat. Predviđa se da će u budućnosti postati glavno prevozno sredstvo, a za sada se njima možete voziti na oko 90 odsto ruta između Londona i Pariza, 80 odsto između Milana i Rima, 95 odsto između Pariza i Liona. Očekuje se da će postati glavno prevozno sredstvo za oko 10 godina.

9. Pasoši će postati suvišni
Verovatnoća: 80 odsto

Upotreba elektronskih čipova i sistema čuvanja biometrijskih podataka trebalo bi da učini pasoše sasvim nepotrebnim. Ipak, neki oblik dokumentacije verovatno će uvek postojati.

8. Svemir će postati destinacija za odmore
Verovatnoća: 70 odsto

Za bogate, put u svemir je već moguć. Italijansko – američki tajkun Denis Tito postao je prvi “svemirski turista” koji je platio 20 miliona dolara kako bi otišao na Međunarodnu svemirsku stanicu 2001. godine. Sada kompanije poput Virgin Galactic, XCOR Aerospace i Space Adventures nude šansu i za ostale koji žele da napuste Zemlju. Oni već primaju rezervacije za suborbitalnu rutu koja će krenuti sledeće godine, a svako ko poželi da krene na to putovanje treba da plati 200.000 dolara.

7. Letelice neće imati pilote
Verovatnoća: 60 odsto

Verovatno ste već čuli za vozove bez mašinovođa, ali avioni bez pilota?! Zvuči kao luda ideja, ali australijski istraživači tvrde da će postati naša realnost za samo 50 godina.

6. Otvaraće se hoteli u svemiru
Verovatnoća: 50 odsto

Ruska firma Orbital Technologies tvrdi da gradi Komercijalnu svemirsku stanicu, odnosno svemirski hotel za bogate turiste. Hotel koji bi trebalo da bude otvoren 2016. imaće mesta za samo sedam osoba, a ni jedna od njih neće moći da se tušira.

5. Letelice sa providnim krovovima
Verovatnoća: 40 odsto

Možda zvuči čudno, ali Airbus je prošle godine predstavio svoju viziju budućnosti koja uključuje i letelice sa providnim krovom, hologramske igrice i sedišta koja se prilagođavaju potrebama putnika.

4. Automobili će leteti
Verovatnoća: 40 odsto

Autoputevi će postati aeroputevi? Nije nemoguće! Tome se nada i firma Terrafugia iz SAD koja radi na projektu Transition – avionu-automobilu koji se transformiše iz jednog u drugi oblik i košta 279.000 dolara. Prvog mušteriju će ta neobična mašina naći krajem sledeće godine, najavljuje Terafugija. Problem, međutim predstavlja obuka za korišćenje takvih letelica, kao i nedostatak saobraćajnih pravila.

3. Liftovi do svemira
Verovatnoća: 30 odsto

Korporacija Obayashi iz Japana najavljuje izgradnju svemirskog lifta do 2050. On bi mogao da prevozi do 30 ljudi, kretaće se brzinom od 200 kilometara na sat, a korisnici će moći da uživaju u pogledu na živopisno okruženje.

2. Letovi bez dece
Verovatnoća: 20 odsto

Malaysian Airlines nedavno je objavio da zabranjuje prisustvo dece mlađe od 12 godina u prvoj klasi njihove flote A380. Putnici se, naime, žale zbog dečjeg plača, pa ako i drugi avioprevoznici pođu njihovim stopama, letovi bi postali sasvim tihi. Međutim, male su šanse da će deca biti u potpunosti isključena iz aviosaobraćaja.

1. Avioni će leteti uz pomoć recikliranog ulja
Verovatnoća: 10 odsto

Nema sumnje da avioprevoznici pokušavaju da “ozelene” svoje letove, zbog rastuće brige vezane za globalno otopljavanje i preveliku emisiju štetnog ugljen dioksida. Jedno od rešenja je korištenje ulja za kuvanje, umesto “običnog” goriva. Nekoliko avioprevozika uključujući Etihad, Lufthansa i KLM već su imali letove sa mešavinom običnog i bio goriva. Međutim, uprkos tome, javljaju se brojne prepreke za ovakav vid prevoza. Proizvodnja bio goriva uništava kišne šume i izaziva promenu klime, možda i više nego sagorevanje nafte. Zato su male šanse da će se to desiti, sve dok se ne pronađe neko bolje rešenje.
(Izvor: B92)