Leto je u punom jeku i zove te ka različitim destinacijama. Mnogi obožavaju odlaske na putovanja, ali im duga vožnja, zbog mučnine, često uništava užitak.

U borbi protiv “bolesti vožnje” najbolje će vam pomoći adekvatna psihička priprema za put, duboko disanje i fiksiran pogled – tokom vožnje gledajte u jednu tačku i fokusirajte se na teme koje nisu u vezi sa trenutnim tegobama. Pre polaska na put nemojte jesti mnogo hrane i ne nalivajte se tečnošću. Obavezno skrenite sebi pažnju muzikom ili razgovorom sa ostalim putnicima.

Izbegavajte čitanje tokom vožnje, jer pogled na redove slova može da izazove mučninu i vrtoglavicu. Obavezno zaboravite na jake parfeme ili osveživače vazduha, jer jaka koncentracija mirisa može da prouzrokuje mučninu koju nećete moći da ublažite sve dok se nalazite u vozilu.

Ako ste isprobali navedene savete i ne “pale” kad vam je muka, obavezno na vreme uzmite lek koji ublažava simptome mučnine i nervoznih creva. Ovi lekovi piju se najmanje pola sata do sat pre putovanja, jer kad mučnina krene, spasa više nema u lekovima.

Iako se savetuje izbegavanje gaziranih pića pre putovanja, u vozilu uvek imajte flašicu gaziranog soka ili mineralne vode, jer ćete tako preseći osećaj mučnine ako vas “strefi” tokom vožnje. (Izvor: Mondo.rs; foto: FreeDigitalPhotos.net)