Kult hrane oduvek je postojao na ovim prostorima, a ukusnim tradicionalnim đakonijama Balkana ne mogu da odole ni mnogi stranci.

Možda upravo zbog toga je gotovo svaki kraj Srbije poznat po nekom specijalitetu, a svaki od njih ima barem po jednu manifestaciju u čast hrane. Najviše njih održava se upravo u septembru i oktobru, a svi festivali su besplatni, tako da je za dobar provod potreban samo „prazan stomak“.

Štrudlijada
I za one koji vole slatkiše, u Srbiji postoji manifestacija. Naime, „Štrudlijada“ je tradicionalna turističko-kulturna manifestacija koja se održava svake godine u Novom Miloševu, 1. septembra. Festival je takmičarskog i izložbenog karaktera sa bogatim kulturno-umetničkim programom. Cilj manifestacije je očuvanje kulture i tradicije naroda na ovim prostorima i pružanje doprinosa razvoju seoskog turizma. Kroz igru mladih folklornih grupa, pesmu, druge kulturno-umetničke sadržaje i naravno ljubav prema banatskoj štrudli, „Štrudlijada“ je lako došla do svojih simpatizera, tako da posećenost manifestacije raste iz godine u godinu. Jedan od najzanimljivijih događaja je javno spravljanje „Štrudle za Ginisa“. Prošle godine su žene iz „Kola srpskih sestara“ postavile rekord u dužini štrudle, koji je iznosio 22,77 metara.

Kupusijada
Posle sedam godina, „Kupusijada“ je postala već tradicionalna manifestacija, koja se sredinom septembra održava u Mrčajevcima kod Čačka. Prošle godine je u programu učestvovalo četrdesetak kulturno-umetničkih društava, sa više od hiljadu članova. Posetioce su zabavljale grupe „Garavi sokak“ i „Legende“, orkestar Dejana Petrovića, dok je manifestaciju zatvorio koncert folk zvezde Ane Bekute. Domaćin je, kao i pretprošle godine, bio najpoznatiji Mrčajevčanin Miroslav Ilić.

Srpska „prestonica kupusa“ Futog je domaćin manifestacije koja se održava svakog novembra. Učesnici se takmiče u kuvanju slatkog kupusa i izboru za najtežu glavicu, a za to dobijaju i vredne nagrade. Sve što vam je potrebno da biste učestvovali su kotlić, butan, gorionik i začini. Meso i kupus idu na račun organizatora. Prošle godine su zbog političkih razmirica među organizatorima organizovane dve kupusijade u Futogu, što je bio presedan u 12 godina staroj tradiciji ove manifestacije.

Roštiljijada
U gradu na jugu Srbije, Leskovcu je već počela tradicionalna „Roštiljijada“, uz najavljeno učešće više od 30 majstora pripremanja mesa i mesnih prerađevina na roštilju, a trajaće do 2. septembra.

„Roštiljijada“ se, kao i ranijih godina, održava na Širokoj čaršiji, odnosno na prostoru duž Bulevara oslobođenja, većem od 10.000 kvadratnih metara. Turistička organizacija Leskovca je najavila da je pripremljen niz zanimljivih sadržaja pored tradicionalnog takmičenja u pravljenju najveće pljeskavice na svetu. Podsećamo, prošle godine na „Roštiljijadi“ napravljena je pljeskavica koja je oborila Ginisov rekord, sa težinom od 53 kilograma. Organizatori očekuju da će ove godine biti postavljen novi svetski rekord.

Na postavljena 32 štanda gurmani će moći da uživaju u raznim specijalitetima sa roštilja, dok organizatori očekuju više od pola miliona posetilaca. (Izvor: novosti.rs)