Veoma mali broj ljudi na svetu može da se pohvali da ima svoje ostrvo. Međutim neki milijarderi nemaju samo delić raja – oni su uspeli da egzotične destinacije pripoje svom biznis planu.

Na primer, Lilijana Betenkort, vlasnica L’Oreal-a kupila je nedavno ostrvo na Sejšelima za 60 miliona dolara. Ipak, prošla je prilično jeftino. Leri Elison platio je pola milijarde dolara kako bi dobio većinsko vlasništvo nad šestim najvećim ostrvom na Havajima. Predstavljamo vam još nekoliko ostrva koja su skupo koštala njihove vlasnike.

Robins ostrvo, Njujork (cena: 11 miliona dolara)
Na aukciji usled bankrota 1993. Mur Bejkon finansijer Vol Strita platio je 11 miliona dolara za Robins ostrvo koje se nalazi u blizini Long Ajlenda u Njujorku. On je do sada navodnu uložio milione u uređivanje ovog utočišta i zasadio stabla hrasta kako bi negovao njegovu prirodnu sredinu. Samo za praćenje ugroženih vrsta na ostrvu ovaj milijarder platio je 1,1 milion dolara, ali je izgradio i vikendice za njegovu familiju kao i heliodrom. Za njegovo zalaganje za očuvanje Robins strva dobio je Audubon medalju za zaštitu sredine prošlog januara.

Alan ostrvo, Vašington (cena: 13, 5 miliona dolara)
Jedan od osnivača Microsofta investitor i milijarder Pol Alan kupio je ostrvo Alan 1992. za 13,5 miliona dolara, ali je 2005. njegova vrednost procenjena na 25 miliona. Ostrvo je dobilo naziv po heroju američke mornarice i nalazi se u arhipelagu San Huans u Pacifiku. Alan je navodno kupio ostrvo kako bi izgradio vikendicu, ali se to ipak nije desilo. Kuću je sagradio na susednom ostrvu Lopez. Ipak, njegovo ostrvo nema struju, a procenjuje se da bi njeno uvođenje vlasnika koštalo 3 miliona dolara.

Džejms ostrvo, Kanada (cena: 75,1 milion dolara)
Oko 18 godina pošto je Džejms ostrvo u Britanskoj Kolumbiji prestalo da bude dom fabrike eksploziva i postalo ekskluzivno odmaralište, milijarder američkog telekoma Kreg Meko želi da ga proda po ceni od 75,1 milion dolara. On ga 1994. platio „svega“ 19 miliona i tu izgradio ogromnu kuću, šest luksuznih koliba za goste, bazen, privatno pristanište, avio pistu i teren za golf. Na ostrvu se nalazi i biblioteka, teretana i skladište. Koriste se samo električna ostrva, a pušenje je zabranjeno.

Neker ostrvo, Britanska Devičanska ostrva (cena: 100 miliona dolara)
Većinski vlasnik Virgin grupacije kupio je ostrvo Neker za oko 290.000 dolara 1978. a sada se procenjuje da vredi oko 100 miliona. Kontroverzni britanski milijarder pretvorio je pomalo pusto ostrvo u lično odmaralište iz snova u kom ima 60 zaposlenih. Ričard Brenson može ugostiti čak 28 ljudi, a smeštaj čak i izdaje. Ukoliko želite da provedete nedelju dana na ostrvu, soba će vas koštati 35.000 dolara, dok iznajmljivanje celog ostrva košta 50.000 dolara za noć. Na ostrvu se nalazi više od 200 flamingosa, a po ceni od 2.500 dolara gosti mogu da krenu avanturu podmornicom za tri osobe.

Lanai, Havaji (cena: 500 – 600 miliona dolara)
Leri Elison, treća najbogatija osoba u Americi i šesti na svetu prema Forbsovoj listi, kupio je ostrvo Lanai u junu od Dejvida Murdoka. Na njemu se nalazi plantaža ananasa i dom je čak 3.000 ljudi. Turisti ga posećuju zbog dva odmarališta Four Seasons, terena za golf i luksuznih vila. Elison, koji je jedan od osnivača kompanije Oracle sada je vlasnik dva luksuzna odmarališta na ostrvu, dok je samo dva odsto ostrva u vlasništvu stanovnika i lokalnih vlasti. Bivši vlasnik Murdok zadržao je pravo na vetrenjače za proizvodnju struje na severozapadu ostrva. (Izvor: b92.net)