Turistički radnici, ali i ugostitelji širom Srbije zadovoljno trljaju ruke. Naime, stranih gostiju je ove godine 12 odsto više nego što ih je bilo u našoj zemlji prethodnog leta.

Ulice su pune turista koji se trude što bolje da nas upoznaju. Zaviruju svuda – u muzeje, crkve, restorane. Možemo ih videti i na koncertima, a neretko ih nalazimo kako sa mapama idu i po mestima na kojima nije uobičajeno videti turistu. Kažu da vole što su ovde i da ih sve ono što su videli poprilično iznenađuje. Njihov boravak po pravilu počinje informisanjem na internetu ili kontaktiranjem naših informativnih centara. Tamo mogu da dobiju sve informacije. Od istorije, preko aktuelnih dešavanja, do onih uobičajenih manifestacija.

Najčešći gosti su oni iz našeg komšiluka – iz Slovenije, Hrvatske, BiH. Za njima ne zaostaju i Italijani i Nemci, a u prethodnom periodu sve smo interesantniji bili i Dancima, Šveđanima, Turcima, Portugalcima i Amerikancima.

Najviše poseta i dalje se beleži u Beogradu. Broj poseta je u prvih osam meseci veći za 10 odsto, a broj noćenja za 12. Tokom ovog meseca očekuje se pojačana poseta zbog predstojećeg Beer festa, dok je još jedna meka za strane turiste, ali i promociju naših običaja, muzike i specijaliteta – Guča. (Izvor: b92.net)