Za sve one koji krajem jula i tokom avgusta planiraju da posete neku od zemalja u kojima je većina stanovništva muslimanske veroispovesti, poznati vodič “Lonely Planet” spremio je nekoliko saveta.

Savet broj 1 – Naučite osnove
Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vernike sveti mesec jer je u njemu počela Objava Kurana. U toku Ramazana islamskim vernicima zabranjeno je ratovanje, a strogo naređen post. Od zore do zalaska sunca zabranjeno je konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje cigara. Važnost se pridaje čistoći misli i dela. Prema rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, sledeće stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Najduži dan ovogodišnjeg posta bio je 20. jul, kada su vernici postili 17 sati i 27 minuta, a najkraći je ujedno i poslednji dan ramazana, 18. avgust.

Savet broj 2 – Planirajte unaperd
Kao i svaki drugi praznik i Ramazan utiče na biznis i turizam. Brojne kompanije, hoteli i restorani imaju skraćeno radno vreme ili posluju sa manje osoblja, pa je pametno unapred isplanirati detalje putovanja. Primera radi, deo restorana zatvoren je tokom dana pa je zgodno spakovati ručak sa sobom ili se raspitati u kojim delovima grada restorani rade puno radno vreme.

Savet broj 3 – Prilagodite vaš raspored
Zbog večernjih svečanosti možete zaboraviti na to da ćete na spavanje ići rano. Zalazak sunca oživljava ulice kao nikada tokom godine, možete čuti i muziku, nudiće vam slatkiše… Nema potrebe da sledećeg dana ustajete rano, osim ako nemate kupovinu u planu. Radnje se najčešće otvaraju oko podneva pa bolje požurite ako hoćete da se cenkate, pre nego ugreje jako sunce i a prodavci počnu da osećaju žeđ.

Savet broj 4 – Prepustite se duhu Ramazana
Ne brinite, ovo ne znači da i vi morate da postite. Ali kako biste pokazali razumevanje i pružili podršku, izbegavajte da jedete i pijete na ulicama, pred ljudima koji verovatno poste. Takođe, ostavite vernicima dovoljno prostora i intime u trenucima molitve. Uživajte i vi sa njima u pročišćavanju tela, misli i duha.

Savet broj 5 – Prihvatite ljubaznost
Kada vam novi prijatelj pokloni specijalni ramazanski slatkiš ili vas pozove na porodični post, ljubazno odbijanje bio bi loš potez. Niste u obavezi da uzvratite slatkiš ali ako ga prihvatite time ćete odati počast prijatelju i staviti mu do znanja da prihvatate duh Ramazana. (izvor: b92.net)