Smešteno na stenoviti vrh koji gleda na reku Lot u jugozapadnoj Francuskoj, srednjovekovno selo Saint-Cirq-Lapopie je uspelo da preživi mnoge ratove i invazije od 13. veka pa do danas. Sada pred ovim selom stoji nova i možda opasnija pretnja – turisti.

Sa svojim kamenim kućama i smeđim krovovima, uskim krivudavim ulicama i nedostatkom modernih građevina, čini se da se Saint-Cirq promenio jako malo u poslednjih nekoliko stotina godina. Iako ih već sada godišnje poseti oko 400.000 turista, 217 stanovnika ovog sela se sada pripremaju za novu najezdu posetilaca pošto je njihovo selo u junu na televiziji proglašeno “Omiljenim francuskim selom”.

Neki se plaše da će zbog toga ovo selo izgubiti svoje srednjovekovne karakteristike koje su ga učinile takvom atrakcijom. Međutim, većina zvaničnika i stanovnika kažu da su turisti više nego dobrodošli.

“Naše selo možda izgleda krhko, ali je preživelo vekove. Naš izazov je da zadržimo autentičnost, da poželimo dobrodošlicu turistima, a da istovremeno sačuvamo mirnu atmosferu”, kazao je Virginie Seguin, šef lokalne turističke organizacije.

Od napada Ričarda Lavljeg Srca iz 1199. godine, preko Stogodišnjeg rata između Engleza i Francuza iz 14. i 15. veka, pa do francuskih religijskih ratova iz 16. veka, oko Saint-Cirqa se uvek vodila neka borba.

Međutim, selo je preživelo sve ratove, a zvaničnici tvrde da su se spremni nositi i sa najnovijom invazijom. Po njihovim izjavama, najveći problemi su ograničen prostor za saobraćaj i nedovoljan broj mesta za parking.

Stanovnici sela kažu da im ne smeta povremena promena strogih konzervativnih pravila. Mnogi čak i željno očekuju povećan broj turista, jer to ljudima donosi posao i spašava selo od propasti. (Izvor: klix.ba)