Dugo odgađani kontroverzni Gazpromov projekat za izgradnju najvećeg nebodera u Evropi, koji treba da bude izgrađen u Sankt Petersburgu u Rusiji, konačno je dobio zeleno svetlo.

Kompanija koja će da gradi neboder je na svojoj internet stranici objavila da su gradske vlasti dale zeleno svetlo za izgradnju centra Lakhta u predgrađu Sankt Petersburga. Menadžer ovog projekta je obećao da će futuristička struktura, napravljena od stakla i metala, koja će biti visoka više od 500 metara, pružati veliki broj javnih usluga, imaće prodavnice, restorane i kafiće. Lokalni mediji su već počeli da kritikuju odluku da se početak izgradnje odobri brzo i bez javnih debata.

Neboder će biti veći i od projekta o izgradnji zgrade visoke 403 metra u blizini centra grada, čija izgradnja 2010. godine nije odobrena posle masivne kampanje lokalnih grupa i zvaničnika Ujedinjenih nacija.

Sankt Petersburg, koji danas ima 4,7 miliona stanovnika, osnovao je car Petar Veliki 1703. godine, a vrlo brzo je postao poznat kao ruski prozor ka Evropi, zbog svoje lokacije, ali i prihvatanja zapadnog utjecaja. UNESCO je 2010. godine zapretio da će centar Sankt Petersburg skinuti sa liste Svetske baštine ukoliko u blizini bude izgrađen neboder.

Vođa projekta je rekao da će se u tornju nalaziti novo sedište Gazpromovog naftnog ureda Neft, kao i mnoge druge kancelarije. (Izvor: klix.ba)