Slogan “Dok drugi nude svašta, mi vam ne nudimo ništa!” krasi manifestaciju “Ništa 2012.” koja, zahvaljujući originalnom konceptu, lako može da postane udarni letnji događaj u hrvatskom mestu Preku na ostrvu Ugljanu.

Jerko Gregov, organizator ove manifestacije koja je trenutno aktuelna, odlučio je da brendira “ništa” kao autentični hrvatski turistički proizvod. Koncept njegove manifestacije ne razlikuje se previše od onoga što Hrvatska inače nudi svojim turistima, piše Index.hr, ali Gregov je prvi koji se odvažio stvari nazvati pravim imenom.

“Dođite i ne doživite ništa”, poziva turiste, domaće i strane, organizator Gregov preko Fejsbuka. On je za „Zadarski list“ izjavio da je Preko savršena destinacija za organizaciju ničega.

“Pošto organizujemo ‘ništa’ to znači da nećemo uložiti nikakav trud i rad u organizaciju, a to znači da nećemo potrošiti nikakav novac. To se dobro uklapa u pozicioniranje Preka kao dalmatinske i ostrvske destinacije. Nikakav trud uložen u organizaciju događaja odraz je i dalmatinske radne etike, a nikakva sredstva uložena u organizaciju puno govore o darežljivosti stanovništva”, objašnjava Gregov. „Ništa je nešto što pokušavamo da promovišemo kao autohtoni hrvatski proizvod, nešto što je specifično naše, nešto što se može dobiti kod nas za razliku od drugih destinacija na Mediteranu“, navodi organizator manifestacije.

U „planu i programu“ stoji i sledeće:

Za razliku od drugih događaja u kojima je cilj animirati goste i zabaviti ih te im ponuditi nešto novo, mi im ne nudimo ništa. Za razliku od prokušanog i uspješnog koncepta ‘buka + pljeskavice = dobra fešta’, mi gostima i sumještanima ne nudimo ništa.

Već od ranih jutarnjih sati se neće događati ništa, popodne neće biti organiziran beach party u uvali Joz, a navečer neće biti nikakvih događaja. Folklorno društvo neće plesati kolo i pjevati tradicionalne otočke napjeve o ljubavi, dojkama i izgubljenim bičvama.

Potvrđeno nam je također da neće nastupiti Mišo Kovač i Severina, a neće biti ni iznenađenja večeri (znači ništa od vatrometa). Rivom neće šetati poznati glumci, niti će se ikoji šeik usidriti svojom jahtom ispred mesta.

Ovu manifestaciju podržavaju TZ Preko, Općina Preko i mještani Preka najviše zato jer ne moraju ništa platiti niti se angažirati u organiziranju ‘eventa’. Posjetite i maslinike u kojima nema ništa za vidjeti, pogotovo jer je suša opet uspješno odradila posao.

Ako vam je dosadno možete posjetiti i remontno brodogradilište u uvali Lamjana ni tamo isto nema ništa, u stečaju je. Također neće biti ništa organizirano u vezi izleta do tvrđave Sveti Mihovil.

Nema ništa od izlaska iz krize, ništa od pada nezaposlenosti, niti od rasta BDP-a, možda sljedeće godine, ne proizvodimo ništa, ništa se ne isplati raditi niti se ikoga isplati zaposliti.

Otvoriš novine u njima ništa, upališ televiziju i tamo ništa na programu, otvoriš novčanik, a u njemu ništa. U vinu nema ništa grožđa. Kruh se pretvara u koru ispunjenu zrakom i sve je manji, a cilj je da postane ništa.

Nakon trideset godina rada dobiješ ništa, bez veze ništa od operacije u bolnici ili dobrog posla. Za bogatune i političare građani su ništa i ništa ih ne brine što oni misle o njima. Za druge ljude najčešće govorimo da su nitko i ništa. Ništa od dobrih plaća i spasa brodogradnje.

Posla ima za zaštitare, armižadore, političare, birokrate čiji rad se svodi na ništa, ili je konačni proizvod ništa. Novac se stvara iz ništa, a svako toliko više i ne vrijedi ništa.

Pa zašto i turistima ne ponuditi ništa? Žele li upoznati kulturu i život neka je upoznaju, neka dobiju ništa. Jedno izvorno autohtono originalno ništa.

A ako žele nešto više onda im je kao i nama, neka se snalaze sami, neka sami traže zabavu, pomoć, neka sami sebi kuhaju hranu i neka sami pronađu mjesta koja vrijedi posjetiti.

Mi ne nudimo ništa, a za drugo neka se pobrinu sami!“
(izvor: index.hr)