Recesijom pogođenu Španiju je tokom jula posetio rekordan broj turista, zahvaljujući pre svega velikom broju posetilaca iz Nemačke, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Broj stranih turista je u julu porastao za 328.000 ili 4,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, na rekordnih 7,7 miliona, navedeno je u anketi sprovedenoj u sektoru turizma, a prenosi agencija AFP.

Turizam je od ključnog značaja za špansku ekonomiju, jer sa oko deset odsto učestvuje u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) te zemlje. Na takav rast broja stranih posetilaca je prvenstveno uticao povećan broj nemačkih turista, kao i značajan rast gostiju iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Portugalije i nordijskih zemalja.

Međutim, uprkos tome što britanski premijer Dejvid Kameron i zamenik premijera Nik Kleg provode odmor u Španiji, ukupni dolasci britanskih turista su stagnirali, uz rast od samo 0,5 odsto. Oko 1,76 miliona Britanaca je u julu došlo u Španiju, čime je ipak ostvaren najveći pojedinačni udeo od 22,9 odsto u ukupnim dolascima turista. Najpopularnije destinacija za Britance su Balearska ostrva, uključujući Majorku, Menorku i Ibicu.

Broj nemačkih turista je porastao za 9,7 odsto, na 1,18 miliona, ostvarujući tako udeo od 15,2 odsto u ukupnom broju posetilaca. Broj francuskih turista je, takođe, porastao za 7,7 odsto, čineći 16,5 odsto ukupnih dolazaka. Povećan je i broj turista iz SAD za 27 odsto, iz Portugalije za 14,7 odsto, a iz nordijskih zemalja poput Švedske, Norveške, Finske i Danske za 14,5 odsto.

Kao četvrta najveća turistička destinacija na svetu, Španija se nada oporavku sektora turizma kako bi pokrenula sopstvenu ekonomiju. (Izvor: b92.net)