Beograđani Filip Gazdić (28) i Nevena Knežević (24) pre dva meseca napustili su stalan posao i krenuli na putovanje kroz Evropu, Sibir, Mongoliju. Do sada su prešli na hiljade kilometara, ali potrošili su samo 600 evra.

"Nije nam trebalo puno para. Smeštaj smo za prethodna dva meseca platili samo jedno veče, i to vrlo jeftino. A što se tiče prevoza u Evropi smo koristili autostop, a u Aziji je vožnja jeftina. Najveća stavka je bila karta za Transsibirski voz koja košta 100 evra za 5.000 kilometara", kaže Filip.

Par je trenutno u Kini, gde su se zaposlili u jednom gradu kao grafički dizajneri. Tu će raditi mesec-dva, dovoljno da zarade za nastavak putovanja, do Tajlanda i Australije. Kada su odlučili da napuste posao, on u marketinškoj agenciji, ona u firmi za monitoring platnih kartica i bankomata nisu imali predstavu kuda idu i koliko dugo će trajati put.

"Delili smo vagon sa 54 cimera. Družili smo se s nekoliko drvoseča iz Ukrajine, koji su krenuli u Sibir da zarade novac. Za četiri dana prešli smo pet vremenskih zona", kaže Nevena.

U Irkutsku su na ulici upoznali mladića Sergeja koji ih je pozvao da budu gosti kod njega i njegove devojke.

"Predložili su nam da nekoliko dana kampujemo po Sibiru. Najviše nas je oduševilo mesto Aršan. Bili smo u podnožju planinskog venca Sajan. Postavili smo šator na jednoj litici, u šumi", prenosi utiske mladi par.

Na Bajkalskom jezeru su sa još trinaestoro ljudi bili smešteni u maloj kući koju je napravio zvonar lokalne crkve i koja je dom za ljude iz svih krajeva sveta. U pustinji Gobi su jahali konje, kamile i družili se sa nomadima.

"Nakon vožnje duge 88 sati Transsibirskom železnicom, put do Crne Gore više nam neće izgledati dug", kaže Nevena. Kroz Evropu su prešli 2.000 kilometara autostopom. U Moskvi su ušli u voz koji ih je poveo Transsibirskom železnicom.

Kako jeftino putovati:
– Putovati autostopom ili koristiti lokalni prevoz.
– Kad ponestane novca, naći nakratko posao.
– Spavati kod lokalnog stanovništva.
– Budite spremni na kampovanje.
Izvor: 24sata.rs; foto: Wikimedia