Izgrađen pre 2 500 godina, indijski drevni grad Pundranagar već godinama se nalazi u lošem stanju zbog toga što lokalno stanovništvo uzima građevinski materijal sa nalazišta kako bi gradilo svoje kuće.

Kada je Abdus Satar izgradio svoju kuću u selu Mahaštangar na severu Bangladeša, iskoristio je materijal koji je nekada bio korišćen za temelje jednog od najstarijih gradova sveta.

“Počeo sam da kopam, pronašao sam ove cigle i iskoristio ih za moju novu kuću”, rekao je Satar. “Sve tri sobe napravljene su od starih cigala koje sam pronašao na obodu sela.“, priča Satar za agenciju AFP.

Mahaštangar se nalazi na mestu gde je nekad stajao drevni grad Pundranagar koji je bio sedište znanja i privlačio je kaluđere iz Kine i sa Tibeta koji su se obučavali da šire budizam preko južne i istočne Azije.

Ruševine utvrđenog grada, najstarije arheološko nalazište u današnjem Bangladešu, privlače turiste ali stručnjaci strahuju da uskoro neće ostati mnogo toga što će oni moći da vide.

Lokalno stanovništvo godinama uzima građevinski materijal sa nalazišta i krade predmete što će, ako ne bude zaustavljeno, dovesti do potpunog uništenja grada koji je odolevao vekovima.

U maju, Fond za svetsko nasleđe, koji promoviše očuvanje istorijskih arhitektonskih blada širom sveta, stavio je Mahaštangar među deset najugroženijih mesta u Aziji.

Nakon što je sud u Bangladešu doneo naredbu kojom se zabranjuje ilegalan boravak u gradu, kuće poput Satarove polako se uništavaju, ali arheolozi kažu da je pričinjena šteta nenadoknadiva.

“Seljani su uništili neke delove ruševina do te mere da je sada nemoguće reći šta se nekada tu nalazilo”, rekao je AFP-u Šafikul Alam, bivši šef arheološkog biroa.

I pored sudskog rešenja, destrukcija se nastavlja, seljani kradu antikvitete i cigle iz ruševina i prodaju ih, dodao je on.

Veruje se da je grad osnovan u 4. veku pre nove ere, a da je postao poznat tokom vladavine dinastije Maurjan koja je vladala indijskim podkontinentom sve do 185. pre nove ere.

Zlatni period grada bio je od 4. do 7. veka, kada je kao deo kraljevina Gupta i Pala bio jedan od najvećih gradova sveta i beliki centar budizma. Utvrđeni grad korišćen je sve do kraja 18. veka, ali je njegov uticaj izbledeo i ubrzo je napušten. Grad je obrastao u gusto rastinje, a 1879. godine ponovo ga je otkrio britanski arheolog Aleksandar Kaningem.

Šef arheološkog tima Sadekuzaman rekao je da je rad na terenu počeo pre 50 godina i priznao da su rani znaci propadanja grada ignorisani.

I dok je unutar zidina samog grada izgrađeno oko pet stotina kuća – uglavnom od pokradenog materijala – mnoga sela iznikla su u okolini, na oblastima koje su od velikog značaja za arheologe.

“Te kuće su sagrađene pre nego što su zvaničnici postigli konsenzus o konzervaciji”, rekao je Sadekuzaman. “Prekasno smo se probudili. Da smo ranije reagovali mogli smo da spasemo mnoge vredne predmete.”

Savremeni stanovnici Mahaštangara, poput Satara, veruju da se prema njima odnose nefer i kažu da nisu nelegalno zauzeli zemlju.

“Moje troje dece je rođeno ovde”, rekao je Satar dok su buldožeri rušili njegov dom: “Ako smo se nelegalno naselili, zbog čega su nam uopšte dozvolili da podignemo kuću.”

Satar tvrdi da je njegov otac kupio zemlju od farmera i dodaje da je haranje nalazišta oduvek bio prihvatljiv način da se zaradi novac.

“Stotine kuća izgrađene su od ovih starih cigala. Nismo ih ukrali. One su svuda oko nas. Svi to rade. Niko nam nije rekao da ne smemo”, kaže on. “Porodice su uzimale stvari poput kreveta, kamenih blokova, novčića koji su se pojavljivali na površini posle velikih kiša. To je nepresušan izvor materijala”, dodao je on. (Izvor: b92.net)