Želite li da pobegnete od svih, da zaboravite na posao, da odete tamo gde možda niko od vaših poznanika nije bio? Ovo su predlozi najoriginalnijih turističkih destinacija u svetu.

Možda su neke od njih suviše daleke ili totalno nemoguće da se isplaniraju, ali svakako je potrebno znati za njih ukoliko se odlučite za nešto sasvim drugačije.

Mansudae, Pjongjang, Severna Koreja
Severna Koreja je izolovana zemlja komunističke diktature, ali bez obzira što se misli da ne postoje načini da je posetite, ipak je to moguće preko nekih kineskih turističkih agencija. Dopušteni broj turista u državi je ograničen, a ponašanje mora biti disciplinovano. Mansudae je severnokorejska umetnička grupa koja ima odsek za izradu kipova, a jedan od njihovih najprominentnijih radova je dvadeset metarski kip Kim Il Sunga, koji je ove godine obnovljen kako bi Sung izgledao starije i mudrije. Turisti smeju posetiti divovski kip, velik kao i Isus iz Rio de Žaneira, ali ga moraju gledati iz daljine, kleknuti i tek onda imaju dozvolu fotografisati kip velikog vođe.

White Sands, Novi Meksiko, SAD
White Sands u Novom Meksiku ima status američkog spomenika kulture, iako zaljubljenici u ovu belu pustinju nastoje da postane nacionalni park još od kraja devetnaestog veka. Pesak ove pustinje sastoji se od gipsanih kristala i to je razlog zbog kojeg White Sands blješti poput snega na suncu. White Sands se nalazi na nadmorskoj visini od gotovo 1.300 metara, što garantuje svež vazduh, a jedan od glavnih oblika zabava je surfovanje po beskrajnim peščanim dinama .

Glečeri, Antarktik
Kada živa na termometru ide toliko visoko da beži iz njega, onda znate da doživljavate rekordne letnje temperature, a tada poželite da odete na odmor negde gde nema vrućina, nikad. Gde bolje od Južnog pola? To je najhladnija destinacija koju možete posetiti (izuzev nekoliko tačaka Sibira), čiji je pejzaž netaknut od strane ljudske ruke.

Hotel Sidi Driss, Matmata, Tunis
Hotel Sidi Driss poznat je pod jednim drugim imenom – “Star Wars Hotel”, i tu dolazimo do glavnog razloga za posetu. Naime, ovo je lokacija koju fanovi “Star Warsa” prepoznaju kao imanje porodice Lars na planeti Tatooine, mestu gde je odrastao Luk Skajvoker. Sam hotel je stara, tradicionalna, berberska kuća, izgrađena u kamenu, usred pustinje. Ako zaista volite “Star Wars”, ovaj hotel je odlično prenoćište.

Ariau Amazon Towers, Manaus, Brazil
Brazil, Amazon, reka Rio Negro, okolina Manausa – tu se smestio ovaj jedinstveni kompleks hotela koji posetiocima pruža neverovatno iskustvo. Hotel se sastoji od sedam tornjeva, svaki na visini od deset do dvadeset metara, međusobno povezanih visećim mostovima. Hotel je nastao posle posete Žaka Kustoa 1982. godine, koji je tada odseo u obližnjem Hotelu Monaco i inspirisao vlasnika da sagradi hotel, i to po načinu gradnje domorodaca. Ariau Amazon Towers ima 288 soba, a svaka vam pruža utisak života u udobnoj kući na stablu. Hotel ne narušava okolnu prirodu, jer je sagrađen u skladu sa svojom okolinom. Sve ljubitelje stripa da podsetimo da je popularni mister Nou, da bi pobegao od svega, upravo završio u Manausu…

Salinas Grandes, Salta, Argentina
Argentinska provincija Salta sadrži mnogo lokacija koje se isplati posetiti, a Salinas Grandes – bela slana pustinja – jedinstveni je prizor koji se pruža na prostoru od gotovo 156.000 kvadratnih metara, što je 4,1 posto kompletne teritorije Argentine. Ovo je područje kojim su nekada vladale Inke, stoga je idealna destinacija za ljubitelje južnoameričkih drevnih kultura. Osim posete nepreglednoj pustinji, u provinciji Salta možete otići na jedno od najviših putovanja vozom, jer vas “Voz prema oblacima” (El Tren a las Nubes) vodi na putovanje prugom preko mostova, i to na visini od preko četiri kilometra.

Zemlja sedam boja, Mauricijus
Jugoistočno od afričkog kontinenta naći ćete ostrvsku državu Mauricijus, izvrsnu destinaciju za odmor. Na jugozapadnoj strani otoka nalazi se Zemlja sedam boja, deo ravnice Charamel, koji je prekriven raznobojnim peščanim dinama. Pesak se taloži na vulkanskim ostacima, a boje zavise o dominantnim mineralima te starosti taloga, tako da dine dolaze u sedam boja: crvena, smeđa, grimizna, zelena, plava, ljubičasta i žuta. Zemlja sedam boja izgleda kao divan pejzaž s neke druge planete.
(Izvor: index.hr; fotografije: Wikimedia)