U Srbiji je potpuno uređeno i bezbedno za posetioce sedam pećina, a najviše ih ima u jugoistočnom delu zemlje. Samostalan ulaz u neke od njih nije dozvoljen, već morate naći stručnog vodiča, a evo četiri najlepše.

Potpećka pećina
Ovo je najlepša pećina zapadne Srbije i nalazi se nadomak Užica. Ulaz u Potpećku pećinu je jedan od najvećih ulaza na Balkanu, a do nje se stiže preko 700 stepenika. Pećina ima dva sprata kanala: u gornjem delu je nekada proticala reka i pravila vodopad, dok je donji deo bio naseljen za vreme neolita. Cena ulaznica je 100 dinara za individualne posete, piše “Blic“.

Stopića pećina
U blizini Užica nalazi se i Stopića pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Ulaz u pećinu koji je visok 40 metara, nalazi se na 711 metara nadmorske visine, a pećina se sastoji od pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Ono što je turistima najinteresantnije jeste vodopad Izvor života. Stopića pećina je otvorena za posete od 9.30 do 18 časova, a cena ulaznice je 100 dinara.

Pećina Risovača
Podzmeni muzej paleolita nalazi se na ulazu u Aranđelovac, a njena dužina je 135 metara, sa bočnim kanalima 190 metara. Risovača je jedna od pet pećina na Balkanu u kojoj je živeo pračovek neandertalac kao lovac. U pećini su pronađeni fosili stari 36.000 godina. Ulaza je 100 dinara.

Resavska pećina
Resavska pećina nalazi se u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca, a istraživanja pokazuju da datira iz perioda pre velikog ledenog doba. Prelepi pećinski nakit počinje od samog ulaza u nju, a boja zavisi od minerala kroz koji je prošla voda. Ulaznice za decu je 220, a za odrasle 270 dinara.