Većina onih koja je imala prilike da poseti dragulj prirode na hrvatskom ostrvu Vis smatra da je to možda i najlepša plaža na Jadranu. Nalazi se na južnom delu ostrva u uvali Stiniva, a pretpostavlja se da je nastala urušavanjem plafona pećine i zakonom je zaštićen spomenik prirode od 1967. godine.

Pristup plaži sa kopna je vrlo nepristupačan, a do nje se može doći jedino polusatnim hodom niz strmu kozju stazu što je prava avantura, pogotovu ako se nosi čitav “arsenal” plažne opreme.

Međutim, i pored toga Stiniva svojom lepotom i neobičnim izgledom privlači mnogobrojne turiste. Ulaz s morske strane je prilično uzak, tako da će na plažu teško svratiti neko ko za nju ne zna. Međutim, kada se prođe kroz tesnac, nastupa pravo iznenađenje jer se prostor širi i otkriva se divna plažica sa kristalno čistom vodom. Uvala je omiljena destinacija hrvatskih i stranih vlasnika jahti.

Kako kažu turisti koji su posetili ovo divno čudo prirode, jedina mana plaže je što se sa nje ne vidi pučina. (Izvor: jutarnji.hr)