Kada se spremate za putovanje, nije loše da se konsultujete sa putnicima koji su već posetili zemlju u koju odlazite. Evo nekoliko sajtova koji će vam pomoći u tome.

Lonely Planet’s Thorn Tree
Izgrađen na porukama svojih korisnika, ovaj sajt nudi savete za koje nema mesta u zvaničnim vodičima. Osim odlične pretrage, sajt se može pohvaliti i zanimljivim temama prema kojima se razvrstavaju članci i poruke. Sajt okuplja više od milion članova koji su voljni da dele najrazličtije savete iz ličnog iskustva, što je njegova najveća prednost. To znači da ćete biti u prilici da pročitate iskustva velikog broja turista koji su već upoznali vašu destinaciju. Jedna od mana sajta je i loša prilagođenost mobilnim telefonima.

MilePoint
Sličan prethodnom, i ovaj sajt se zasniva na principu poruka koje ostavljaju turisti, samo što ih je oko ovog sajta okupljeno „svega“ četrdeset hiljada. Ono što je njegova prednost jeste to što se među članovima nalaze uglavnom turistički eksperti, vodiči i stručnjaci iz različitih oblasti. Iako je star samo dve godine, sajt obiluje „svežim“ informacijama koje se redovno obnavljaju i proveravaju.

Gogobot
U ovom slučaju sve se zasniva na direktnim pitanjima i odgovorima. Posredstvom ovog sajta možete postaviti pitanje, a on će ga proslediti vašim prijateljima, korisnicima društvenih mreža koji su u skorije vreme na internetu govorili o toj destinaciji. Od milion aktivnih članova sajta polovina se nalazi u Evropi i Severnoj Americi. Vrlo popularna i korisna je aplikacija sajta za ajfon a od jeseni će biti dostupna i android platforma. Ono što je mana sajta jeste to što je usmeren na vaše prijatelje i njihove profile na društvenim mrežama, što ponekad ne može zadovoljiti sve vaše potrebe.

Wanderfly
Ovaj sajt omogućava svojim korisnicima da prema sopstvenom ukusu sortiraju utiske i komentare koje čitaju. Osim toga, ako zatražite pomoć, recimo o muzejskoj ponudi mesta koje obilazite, dobićete niz preporuka od ljudi koji imaju ukus sličan vašem. Možete napraviti i svoju biografiju, odlučiti se za neki od ponuđenih avatara ili kreirati svoj… Međutim, sajt je nešto lošiji u predlozima za sada neotkrivenih destinacija, pa neki avanturisti ovde neće zadovoljiti svoje apetite. (Izvor: b92.net)