U neposrednoj blizini Prijepolja, na reci Mileševki, nalazi se jedan od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih manastira i najznačajniji manastir u dolini Lima – manastir Mileševa.

Mileševu je podigao kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka kao svoju zadužbinu i u njoj je i sam sahranjen. Danas, manastir svakodnevno posećuju vernici, turisti, prolaznici koji na obali Mileševke traže, a neki i nalaze, odmor i mir od svakodnevne vreve. Ono što ovaj manastir, rađen u raškom stilu, čini prepoznatljivim ne samo u Srbiji, već i u svetu nije to što je sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve ili to što su u priprati bile položene mošti svetog Save koje su Turci u 16. veku spalili na Vračaru.

Mileševa je najpoznatija po svom fresko slikarstvu, a pre svih fresci Beli anđeo koja je u sklopu celine “Mironosnice na Hristovom grobu”. Na slici je zapravo prikazan arhanđel Gavrilo koji sedi na kamenu i mironosnicama rukom pokazuje Hristov prazan grob. Freska se nalazi na južnom zidu crkve i rad je nepoznatih autora. U 16. veku preko nje bila je naslikana druga freska, pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Freske Mileševe, uključujući i Bogorodicu iz Blagovesti i kritorsku kompoziciju sa portretom kralja Vladimira predstavljaju najveće domete kako slikarstva u Srbiji, tako i slikarstva tog doba u Evropi.

Mileševa se danas ne vidi sa puta. Okružena je konacima, bibliotekom, kapelom, episkopskim domom. Zvonik sa ruskim zvonom teškim devet tona nalazi se u blizini oltarskog prostora crkve. (Izvor: b92.net)