Nautičko-turistički kompleks, nazvan i „primorsko čudo Crne Gore“, ovog leta je na meti bogatih stranaca, ali i siromašnijih turista iz zemalja regiona. Na 3.000 kvadrata smešteni šoping-centar, kafići, restorani…

Crna Gora je jedna od pet najboljih novih destinacija na Mediteranu. U visoko društvo nedavno ju je uvrstila ugledna britanska kompanija Y.C.O. koja se bavi iznajmljivanjem najluksuznijih jahti. Nije teško pogoditi – glavni „krivac“ za lepo priznanje je tivatski „Porto Montenegro“, nautičko-turistički kompleks, nazvan i „primorsko čudo Crne Gore“.

Marina sa 250 vezova idealno je mesto za letnje ukotvljavanje skupocenih jahti i drugih plovila koja izazivaju znatiželju i mame uzdahe onih koji o njima sanjaju. U kompleksu, uz samo more, smešteno je pet rezidencijalnih objekata sa 125 stanova, od kojih je svega nekoliko neprodato. Reč je o luksuznim i skupim stanovima i apartmanima.

Moderno
Na prostoru od 3.000 kvadrata nalazi se i moderni šoping centar sa lepo uređenim buticima s najrazličitijom ponudom robe. Beogradski „Supermarket“ tamo od ove sezone nudi umeća regionalnih dizajnera, podgorička „Bonela“ ima sjajan izbor zdrave hrane, a tu su i mnogi restorani, kafići, zatim veliki otvoreni bazen.

– Svi vezovi su popunjeni, a svakodnevno kroz naš kompleks prođe do 10.000 gostiju – kaže, za „Novosti“, Danilo Kalezić, PR menadžer „Porto Montenegra“. – I mladi i stariji, svi su gosti tivatskih, ali i hotela i privatnih kuća u Boki, Budvi… Ovde dolaze da provedu nekoliko sati, da se kupaju u bazenu, ali i uživaju u morskim specijalitetima i dobrim pićima.

Noviteti
U dosadašnji izgled i ponudu „Porta“ kanadski milijarder Piter Mank, koji je kupio nekadašnji remontni zavod „Arsenal“, na čijem mestu je nikao novi kompleks, uložio je 150 miliona evra. No, slede i nove investicije – u naredne dve godine biće uloženo još stotinu miliona evra. Zasad je započela izgradnja hotela „Ridžent“, koji će biti završen do leta 2014. godine i imaće 80 „jedinica“ – luksuznih apartmana. Polovina je namenjena prodaji, a ostalo će se izdavati. Broj vezova će se povećati na 650.

– Različitim sadržajima pokriveno je šest od ukupno 24 hektara koji pripadaju „Portu“ – objašnjava Danilo Kalezić. – Imamo sjajan prostor za nove objekte koji će, kao i sadašnji, biti uklopljeni u jedinstveni ambijent tivatskog zaliva.

Kultura
Važan segment ponude je i kultura. U galeriji „Pizana“ ovog kompleksa posetioci su letos mogli da vide odabrane grafike Salvadora Dalija, a u toku je izložba slika čuvenog majstora pop-arta Endija Vorhola. Književno veče imao je David Albahari, a gostovali su i drugi poznati pisci.

„Porto“ je bio sponzor vanredno uspele pozorišne predstave „Penelopijada“, koju je po delu kanadske spisateljice Margaret Astvud režirala Dragana Varagić. Predstava je premijerno izvedena u letnjikovcu „Buća“, a potom su usledile odlične „reprize“.

Gosti
Među posetiocima „Porta“ su i poznate ličnosti. „Uvod“ u sezonu napravio je slavni tvorac još slavnije „Barselone“ – Pep Gvardiola, a dolazili su i Teri Haček – „očajna domaćica“, razni pisci, biznismeni… Ceo jedan zanimljivi svet koji ima zajednički imenitelj – voli lepo i skupo. (Izvor: novosti.rs)