Grad Korčula na istoimenom ostrvu u Hrvatskoj dobio je muzej Marka Pola koji svedoči o putovanjima tog korčulanskog trgovca i istraživača koji je u 13. veku stigao do Kine, javlja agencija Hina.

Muzej se sastoji od sedam scena kojima se uz pratnju audio-vodiča dočarava život Marka Pola, od polaska na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustinji, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana. Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku ispred Korčule u kojoj je Marko Polo zarobljen, a priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Đenovi gde je nastalo njegovo delo “Milion”.

Marketinška firma Grizli saopštila je da je muzej koji je otvoren juče posetila hrvatska pevačica Severina, kao i državna kineska televizija ČTV. U muzej je uloženo više od dva miliona kuna (oko 266.000 evra), a ideju je realizovao mladi preduzetnik Rudolf Petrinec u želji da obogati kulturnu ponudu i privuče veći broj turista na Korčulu.

Cena ulaznice za muzej Marka Pola je 60 kuna (oko 8,5 evra), a kineski turisti muzej mogu da posete besplatno. (Izvor: b92.net)