Koloseum u Rimu se lagano krivi, ali njegova stabilnost nije u opasnosti, saopštili su zvaničnici koji su najavili njegovu obnovu.

Jedan italijanski list objavio je tokom vikenda da je Koloseum, čuven po krvavim borbama gladijatora tokom rimskog carstva, na južnoj strani 40 santimetara niži nego na severnoj, što navodi na činjenicu da je u opasnosti, podseća Rojters. Italijanski mediji su to opisali kao \"efekat tornja u Pizi\". 

\"Nema problema sa stabilnošću Koloseuma\", izjavila je Marijarosarija Barbera, rimski arheolog.

\"Govorimo o strukturi čiji su temelji duboki 13 metara. Rimske gradjevine nisu pravljene da traju nekoliko vekova, već nekoliko milenijuma. Nadgledamo situaciju, ali ne postoji efekat tornja u Pizi\", naglasila je ona.

Obnova Koloseuma u Rimu, koji je i najveći antički otvorenoi teatar u svetu, posle više odlaganja počelo je pre nekoliko dana. Gradonačelnik Rima Đani Alemano rekao je da je ta obnova ”velika pobeda za Rim i za kulturu”. Za radove, koji će trajati između 24 i 36 meseci, trgovac obuće Dijego dela Vala izdvojio je 25 miliona evra. Radovi će obuhvatiti severnu i južnu fasadu i podzemne delove, izgradnju knjižare i prijemnog dela, poboljšaće se turistička infrastruktura, rasveta, prolazi, a radovi neće sprečiti turiste da i dalje razgledaju Koloseum. Dela Vala je italijanski preduzimač i vlasnik modne kuće ”Tod’s”, a u zamenu će dobiti ekskluzivno pravo da 15 godina koristi Koloseum u svojoj reklami.

Koloseum je star oko 2.000 godina, u njemu ima mesta za 50.000 gledalaca, a u upotrebi je bio oko 400 godina. Poslednja predstava održana je 523. godine a dva zemljotresa su ga oštetila 847. i 1231. godine.
Izvor: b92.net; foto: Wikimedia