Evropa (plava – votka; žuta – pivo; crvena – vino)

Ako je suditi prema ovoj „geografskoj“ mapi, u Evropi postoje tri velike regije – vinski, pivski i pojas vodke.

Napoleon je svojevremeno rekao: “Geografija je sudbina”. Prostor na kojem živimo određuje nas, a to se određenje odnosi i na piće. Podneblje na kojem živimo po statistici određuje i kakvu vrstu alkohola preferiramo, pa tako Evropom dominiraju tri “alkoholna pojasa”, smatra Frenk Džejkobs, autor mape.

Najsevernijim pojasom dominiraju destilovana pića, srednjim pivo, dok najjužnijim pojasom dominira vino. Svaki pojas je određen svojom kulturom i agrikulturom. “Vinski pojas” pokriva južne delove Evrope, gde je vino tokom istorije predstavljalo važnu industriju i proizvod koji se svakodnevno konzumirao i na kome sirovina od koje se pravi uspeva već hiljadama godina.

Proizvodnja piva zahteva uzgajanje žitarica, što se i vidi s obzirom na to koje zemlje koje pripadaju ovom pojasu. Tako je Srbija pripala pojasu piva dok je sever zemlje označen kao deo koji pripada vinskom pojasu. Na istoku i severu je “Votkin pojas”, iako danas Skandinavci piju mnogo više piva nego ranije, beleži Džejkobs. Možda je razlog za to težnja ka uspostavljanju evropskog ponašanja, kao kod uticajnih srednjevropskih zemalje. (Izvor: b92.net)