Avio-kompanije imaju mnogo razloga da vam odbiju ukrcavanje na let, ali nijedan nije izazvao ovoliku debatu: način na koji ste obučeni.

Jednoj ženi koja je letela iz Las Vegasa proletos nije dozvoljeno da se ukrca jer je imala preveliki dekolte, drugoj je nešto skorije zaprećeno da neće moći da uđe dok ne prekrije majicu koja je imala ispisanu psovku.

Obe putnice su opisale svoje priče na blogovima a onda se onlajn debata usijala oko toga šta smete a šta ne smete da obučete prilikom leta.

Nije uvek jasno šta je prikladno, jer avio-kompanije nemaju pravilnik oblačenja koji će vam reći koja je prihvatljiva dužina suknje ili dubina dekoltea. Tako ostaje na putnicima da sami nagađaju gde su modne granice a svako malo avio-kompanija će reći – ovo je previše.

„To vam je kao i svakoj drugoj uslužnoj delatnosti”, kaže advokat Kenet Kvin. „Ako vodite porodični restoran i neko od gostiju počne da galami i psuje, ljubazno ćete ga zamoliti da ode”.

Američke avio-kompanije smeju da zamole putnike da presvuku majice čak i ako poruke nisu uvredljive već čisto političke. Prvi amandman zabranjuje vladi da ograničava prava slobode govora pojedinca, ali tome ne podležu pravila koja postavljaju privatne kompanije, kaže Džo Larsen, advokat specijalizovan za Prvi amandman. Dakle, budući da su avio-kompanije i njihovi avioni privatno vlasništvo a ne javni prostor kao, recimo, stepenice u zgradi suda, osoblje može da vam kaže šta smete da nosite a šta ne.

U prvim godinama avio-saobraćaja putnici su se doterivali i sporovi oko garderobe su bili nezamislivi. I dalje su retki, ali kada se dese dobiju veću pažnju jer je sve više putnika ogorčeno. To je nepovoljna reklama za avio-kompanije koje se inače kotiraju na samom dnu lestvice uslužnih delatnosti kad je reč o zadovoljstvu mušterija.

Nedostatak jasih pravila daje svakom zaposlenom ponaosob da sam kreira svoje kriterijume.

Prošle godine jedan putnik je izbačen iz aviona i čak uhapšen u San Francisku jer je odbio da podigne svoje pantalone koje su visile i otkrivale donji veš. Oslobođen je optužbi pošto se njegov advokat žalio da je na istom letu odzvoljeno ukrcavanje sredovečnom muškarcu koji je nosio žensko donje rublje.

„Nije reč o pravilniku ponašanja već o uznemiravanju ostalih”, kao što je gledanje pornografije u vidokrugu drugih putnika, kaže Džon Mekdonald, PR US Airwaysa.

Avio-kompanije uglavnom refundiraju za kartu putnicima kojima je zabranjeno ukrcavanje zbog neprikladne odeće.

Aleksander Anolik, advokat iz Kalifornije, krivi nesrećnu kombinaciju zaposlenih u avio-kompanijama koji misle da su slabo plaćeni i neomiljeni među putnicima i putnike koji su pod stresom i ljuti zbog dodatnih taksi za sve živo od čekiranja torbe do zahteva za mesto do prozora.

Međutim, Anolik kaže da putnici treba da poslušaju zahtev zaposlenih iz avio-kompanije, jer bi u suprtonom mogli da budu optuženi za ometanje posade, što je u SAD federalni zločin. Putnici treba da sačekaju da se iskrcaju pa tek onda pišu tužbe i žalbe.

„Posada je svemoćna. Ne treba da se prepirete sa njima dok ste u avionu, jer tu nemate šanse da pobedite, a ako preterate mogu i da vas uhapse”. (Izvor: b92.net)