Jezero je omiljena destinacija Kruševljana, gostiju i tranzitnih putnika. Priroda je lepa a voda čista, ali nema ugostiteljskih objekata…

I ovog leta je jezero Ćelije na putu Kruševac – Brus pravi raj za pecaroše i kupače. Za dobar provod na obalama ove veštačke akumulacije, koja se koristi za vodosnabdevanje i navodnjavanje od 1979. godine, praktično treba izdvojiti jedino novac za gorivo.

Iako stručnjaci ne preporučuju kupanje na jezeru nakon poslednjeg ispitivanja ispravnosti vode, Kruševljani ipak rado dolaze, makar da se odmore i roštiljaju na obali.

– Ovde godinama provodimo letnje dane, jer je voda prijatna, a vazduh odličan – kaže porodica Milosavljević. – Nije ni daleko od grada, a imamo auto na plin, tako da nas i put dug dvadesetak kilometara od jezera ne košta mnogo.

Kupači se, međutim, oslanjaju na sopstvenu veštinu i spretnost prijatelja ukoliko u vodi „zaškripi“, pošto ne postoji posebna spasilačka služba koja može da pomogne. Nesreće na jezeru Ćelije nisu retke, nadležni redovno upozoravaju na oprez.

– Došli smo sa prijateljima, ali nam deca ne ulaze u vodu bez starijih – kaže Svetlana Nikolić iz Beograda. – Deca umeju da plivaju, ali nas plaše priče o virovima.

Jezero je u nekim delovima praktično potopilo istoimeno selo. I dok jedni tvrde da se kroz vodu i danas mogu videti temelji potopljenih kuća, kao i da opasnost predstavljaju nekadašnji arteski bunari koji prave virove, drugi tvrde da to nije tačno.

– To su samo priče, kada su pravili jezero, meštanima sela dali su vremena da poskidaju materijal sa kuća, a bunari su zatrpani – kažu ribolovci, koji na obalama imaju i mini kampove gde često ostanu i tokom celog vikenda.

Strastveni pecaroši ovde hvataju štuku, smuđa, soma, šarane. Po ulovu deverike, jezero je poznato. Ribočuvarska služba „Rasina plus“ pod okriljem Ministarstva životne sredine održava red brinući o ribljem fondu.

– U Rasinskom okrugu registrovano je više od 4.000 ribolovaca – ispričali su nam u ovoj službi. – Tokom leta se na jezeru obično kupa oko 300 ljudi, a toliko je i ribolovaca i kampera.

Površina jezera je blizu 600 kvadratnih kilometara i različite je dubine, na nekim mestima dostiže i do 40 metara. Ima tri basena, zlatarski, vasićki i vodozahvatni. Ovaj prvi je poznato mrestilište. Jezero je privlačno i fotografima, budući da je lepo kao sa razglednice. (Izvor: novosti.rs)