Švedski gigant u proizvodnji nameštaja “Ikea” planira da uloži milijardu evra u sektor hotelijerstva i da otvori najmanje 100 hotela u Evropi, izjavio je jedan od rukovodilaca kompanije Harald Miler za švedski dnevnik “Svenska dagbladet”.

“Tražimo nekretnine širom Evrope već neko vreme i za nekoliko nedelja ćemo saopštiti gde ćemo otvoriti svoje hotele”, rekao je Miler.

“Ikea”, navodno, planira da otvori najmanje 100 hotela, i to u Nemačkoj, Belgiji, Britaniji, Holandiji i baltičkim državama.

Izgradnja hotela finansiraće se prihodima same kompanije, koje je firma nedavno procenila na devet milijardi evra, ali hoteli neće nositi logo kompanije. Takođe, neće biti ni opremljeni sopstvenim jeftinim nameštajem.

“Ikea planira da otvori povoljne i praktične hotele na centralnim lokacijama. Otarasićemo se svega što nije neophodno, recimo hotelskih restorana, i umesto toga uvesti dobar doručak, brz internet i efikasnu recepciju, bez formalnosti kada neko napušta sobu”, rekao je Miler za švedski list.

Osim hotela, kompanija “Ikea” je nedavno najavila da planira i izgradnju sopstvenog “grada”. Projekat pod nazivom Strand East, bi trebalo da se nalazi u Londonu, a predviđa izgradnju naselja koje će se prostirati na 11 hektara površine i imaće 1.200 stambenih jedinica, 45.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, zonu za kreativni biznis, restoran, hotel, pešačke zone i biciklističke staze. (Izvor: mondo.rs)